fredag 23. april 2010

Rent og pent!

Med våren og lyset, kommer det krypende frem et ønske og behov for litt vårrengjøring, og jeg er intet unntak! Så lenge jeg kan huske, har jeg vært som den berømte Ajax-tornadoen om våren, og har vasket, ryddet og luftet i hver krik og krok av huset mitt. Det har vært et must.
Og er det ennå, om enn i mildere grad. Men vinteren og innelivet setter jo sine spor, og før uteliv og hagegleder kommer, må jeg gjøre meg ferdig med vårrengjøringen innendørs. I år er jo lysten, men ikke evnen der, så jeg må bare pent finne meg i at det ikke kan bli noen stor vaskedyst i år. Det får komme litt etter litt.
På bildet over er det satt hjul på bordbena, så det skal være lettere å flytte ved vask!
Men jeg lovet dere i går at jeg skulle komme med noen vasketips, og her kommer en liten samling med gode råd, som kanskje kan gjøre vårrengjøringen litt enklere!
Hos Martha Stewart fant jeg denne raske veien til skinnende blankt sølvtøy! Legg bestikket i en aluminiumsform, hell over 1/2-1 kopp bakepulver, og fyll på med varmt vann så det dekker bestikket. La det virke til sølvet er blitt blankt, skyll av, og puss med en myk fille.
Hvitt tøy som er blitt grått, blir skinnende hvitt igjen ved at du har i 1-2 ss bakepulver sammen med tøyet direkte i maskinen! Vask med vanlig vaskepulver på så høy temperatur som mulig, og heng gjerne ut i solen. Bruk ellers 1 ts. bakepulver i hver hvitvask , etter tips fra Sylvia! Det er lurt å oppbevare f.eks. hvite gardiner ustrøket frem til de skal bruks, så unngår du at de gulner.
Til vindusvask bruker jeg Zalo-metoden! Da slipper du dobbelt arbeid, og trenger ikke skyllevann. Ha en en god dæsj Zalo i godt varmt vann. Vask vinduet med god, våt klut. Bruk nal, og tørk til slutt av striper og langs kanten med et glasshåndkle eller papir som ikke loer. Skift vann ofte.
Ellers pleier jeg å vaske sengeputene hver vår. Dunputer kan tas på 60 grader, og da fjerner man også midd. Etter vask, tas de i tørktrommelen (sammen med noen tennisballer) til de er nesten tørre, for så å henges ut til tørking, for å få litt god lukt! På bildet over ser du hvordan du kan få dynen til å ligge stødig inni dynetrekket: Det syes fast knytesnorer i hvert hjørne, som dynen festes i!
God vask!

13 kommentarer:

 1. Tusen takk for mange supre tips. De skal prøves ut.

  Ha en fin helg

  Tove

  SvarSlett
 2. Kjempetips:)
  Ja fikk det rådet fra Sylvia angående flekker...med bakepulver...aldri hørt før...
  ha en fin fin dag
  eddaKlemmer til deg:)

  SvarSlett
 3. Smarte tips du kommer med her. Tusen takk, dette må prøves ut!

  SvarSlett
 4. Herlig innlegg med fortreffelige bilder!
  Takk for flotte tips!:)
  Tipset med bakepulver var nytt for meg!!!
  Heretter blir det en fryd å pusse sølvtøyet!
  Ha en fin fredag!
  klem

  SvarSlett
 5. Takk for gode tips.
  Her er hverken evner eller vilje til vårvasken på plass, ikke det at jeg er syk, jeg er bare en elendig husmor.....
  Huff, det ser ikke pent ut når det er skrevet, men jeg er redd det er sant.
  Vel, jeg duger, men sammenlignet med dere med tellekanter og skinnende blanke vinduer har jeg litt å lære.

  Klem Lykkeliten

  SvarSlett
 6. Takk for gode vasketips! Skal jammen prøve det med bakepulver i hvitvasken:-) Ellers lurer jeg jo mest på om du er til utlåns? Kunne trengt en sånn Ajax - tornadodame her....

  Ønsker deg en riktig god helg!

  Klem

  SvarSlett
 7. Det har ikke vært stunder til data på en stund, så nå har jeg smilt meg gjennom Doktoren og rådyrene. Doktoren er en slektning av Mårbacka, har jeg skjønt.
  Jeg skulle så inderlig gjerne delt din vasketrang! Nå er store deler av huset vasket - i alle fall de mest synlige flatene, men for meg er det nok et pliktløp...
  Og - inni skapene er det hveken rent eller særlig ryddig. I verste fall skjuler det seg 4 generasjoners rot bak dørene. Hm og akk ja, sann, kanskje ånden treffer meg en gang også :)
  Ha en riktig god helg!
  Klem fra Liv

  SvarSlett
 8. Takk for gode tips! Likte bruken av bakepulver, det skal jeg virkelig prøve;)
  Ha ei koselig helg og klem fra meg;)

  SvarSlett
 9. Tusen takk for mange gode tips :)

  SvarSlett
 10. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 11. Takk for mange gode tips!

  Spennende å høre hvordan det går med kjedene dine etter hvert :) Nå er jeg nesten ferdig med et nytt halskjede, der jeg brukte Solberg-garn (fiol). Det gikk greit å hekle det med heklenål 1,00. Måtte bare passe på å hekle litt løst. Bilder kommer snart :)

  Ønsker deg en god helg! Klem

  SvarSlett
 12. Wow! Tusen takk for gode tips. Det trenger jeg virkelig!

  SvarSlett
 13. I love the look of those costumes, and those men look good in knickers! What is the holiday on May 17th? We don't have one here. I hope you're feeling better.
  Blessings,
  Marcia

  SvarSlett