tirsdag 1. februar 2011

Drømmedag med Carl Larsson och hans fru!

Jeg lovet dere for lenge, lenge siden en berettelse om vårt besøk på Carl Larsson-gården i Sundborn i Dalarna i fjor sommer, og ikke minst vise bildene fra den vakre sommerdagen i juli 2010, da vi igjen entret huset på Lilla Hyttnäs, hvor kunstnerekteparet Karin og Carl Larsson bodde og virket!
Bildene i innlegg om fattigmannsspets fra Ateljér Smått & Mått, minnet meg om de herlige dagene i Sverige i fjor! Så jeg bestemte meg for endelig å skrive om besøket vårt, og kan nå stolt, som et varmt pust av sommer midt på den kalde vinteren, presentere en av fjorårets beste opplevelser!
Og jeg starter med inngangspartiet (bildet øverst), der Carl Larsson har malt over inngangsdøren: War velkommen kära du, till Carl Larsson och hans fru! Her ble mange en god venn og kollega ønsket velkommen inn, og det var liv og røre med 8 barn og 2 produktive kunstnerliv!
"Frukost under stora björken" av Carl Larsson 1896
Karin og Carl Larsson var datidens kjendispar, og det er rett og slett en helt fantastisk atmosfære i huset, som man kjenner så vel igjen fra alle Carl Larssons bilder! Lille Hyttnäs var deres felles prosjekt, der de satte et moderne og personlig preg på både arkitektur, fargesettingen og interiør.
"Skamvrån" Carl Larsson 1894
Selv er jeg som kjent veldig glad i Carl-Larsson-stilen! Og når jeg velger innredning og detaljer har jeg nok, bevisst eller ubevisst, en tendens til å velge meg denne retningen! Det er nok fargene og den hjemmekoselige stemningen som påvirker meg mest!
Rommet du ser over kalles förmaket, og der oppholdt familien seg mye. Rommet har fått betegnelsen "det svenska rummet" fordi det representerer den lyse, lette og landlige, gustavianske 1700-tall stilen. Midt i blinken for meg, altså!
Her ser du förmaket uten i fra, med pelargoniaer i det store vinduet, og den store bjørken som gir deilig skygge for sommersolen! Her står det en benk hvor man kan sitte og skue utover vannet - og få nærmest samme utsikt som man hadde for 100 år siden!
Det er akkurat her det berømte bildet "Karin vid stranden - eftersommar" ble malt i 1908! Du kan bokstavelig talt se hvor varmt det er! Like varmt som den sommerdagen i juli 2010, hvor vi besøkte Sundborn for 2. gang, og jeg kom litt "hjem" igjen!
Første gang vi var på Carl Larsson-gården, fikk vi omvisning av ett av barnebarna på over 80 år, og det ble en veldig personlig vinkling på omvisningen, selvsagt! Hun kunne jo fortelle mer levende om familiens liv, og om besteforeldrene!
I husene til venstre på bildet over, bor fremdeles familien i sine ferier, og mange feirer jul sammen på Lilla Hyttnäs! Kjøkkenet var derfor ikke åpen for publikum, for det var i bruk av familien. Det eneste bildet jeg tror jeg har sett av kjøkkenet på Carl Larsson-gården, er derfor "I köket", som han selv malte i 1898.
Under ser du fru Karins seng, som sto i et hjørne av barnerommet! Sengen hadde hun selv designet, mens lokale snekkere laget den. Dekoren på veggen har Carl malt. Og fru Karins vakre tekstiler finner du over hele huset - hun ble en foregangskvinne for moderne møbler, nyskapende tekstiler og egendesigned klær, bl.a. det berømte Karinförklädet!
Det føles som en varm sommervind å gjenoppleve besøket i Sundborn i fjor, og jeg kan vel ikke si sikkert at jeg har vært der for aller siste gang! Det er så mange detaljer både ute og inne som man vil ha med seg, og som jeg gjerne skulle oppleve på nytt og på nytt!
Så jeg håper at jeg en vakker sommerdag igjen, kan få sitte på denne benken og skue utover stranden og sjøen, slik Karin og Carl Larsson også en gang gjorde!

13 kommentarer:

 1. Nydelig, både tekst og bilder!
  Og, så fint du har satt sammen fotografier og malerier. Vakkert.
  Takk for titten, og ja, en tur står på ønskelisten.
  En god dag til deg - Liv

  SvarSlett
 2. Hej Cathrine Thank you for the lovely post. I was there for the fourth time, but it will not be the last time. It is a very special place to be.
  Have a nice day, klem Willy

  SvarSlett
 3. Mamma Karins soveværelse er noget af det fineste jeg har set!!!! Helt vidunderligt.

  Klem Helle

  SvarSlett
 4. Takk for en veldig hyggelig omvisning i hjemmet til "Carl Larsson och hans fru".
  Så flink du er å fortelle! Nå kommer vi til å strømme dit, alle sammen, til sommeren :)

  SvarSlett
 5. Dette var virkelig moro å se. Tror jeg må komme meg dit en gang. (Vi får ny bil idag, så kanskje jeg skal smi mens jernet er varmt og foreslå en sommertur dit i den nye bilen...)
  Jeg har nok lenge trodd at Larssons bilder var mye fantasi, for de var liksom for gode til å være sanne. Og så var det sånn!! Utrolig. Takk for titten. Skal vise dem til mannen min og håpe på det beste.

  SvarSlett
 6. Mmmmmm så vakkert! Jeg håper at jeg kan få oppleve dette selv en gang... Takk for at du deler av de skjønne og inspirerende bildene! Husker hvor fasinert jeg var i Monets hage, og dette må jo kjennes like bra ut!
  Håper du får en fin dag.
  Hilde

  SvarSlett
 7. Hei!!! Jeg var på besøk i dette huset for mange, mange år siden. jeg hadde vært fasinert av Carl Larson og hans fru i mange år, og en dag drog Gubben og jeg på dagsbesøk dit. Museet var stengt, da vi kom frem, så vi overnattet i bilen, og møtte opp da de åpnet om morgenen. Helt fantastisk:DDDDD På mitt dørskilt står det: Velkommen kjære du, til Einar og hans fru!!!!!! klemz

  SvarSlett
 8. hei på deg...
  så koselig et innlegg.
  nydelige bilder,
  koste meg veldig,
  ha en fin kveld,
  klem fra sylvia

  SvarSlett
 9. Ja, det ser virkelig ut til at du har hatt en drømmedag!
  Kjempekoselig!
  Klem : )

  SvarSlett
 10. God kveld kjære du!
  Å, så vakkert! Takk for at du har tatt oss med inn i dette eventyrland. Så mange nydelige bilder og stemninger du har fanget.
  Igjen tusen takk!
  Klem fra Berit i mormorhuset

  SvarSlett
 11. Nydelig! Man kan drømme seg helt bort :o)

  Klemmer, Marianne

  SvarSlett
 12. Hei igjen!
  Nei, å bo på Sinsenkrysset er ikke greit - verken her eller der. Og 14 dager, da!
  Den stripete duken er nok bare et linhåndkle fra Himla. En sånn pakke med to håndklær. Jeg husker dessverre ikke hvor jeg har kjøpt det, men det er vel mange som fører Himla.
  Lyseblått er delikat og koselig *s*
  En god dag til deg - Liv

  SvarSlett
 13. Favoritt innlegget mitt! Takk :)

  SvarSlett