mandag 4. april 2011

Vår siste diva!

- Hva er livet? Et pust i sivet! Disse kjente ordene sa Wenche Foss i en av sine tidlige filmer, og nå er et langt liv over for den folkekjære skuespillersken! Hun ble 93 år! Les om henne her, og se NRK-videon til hennes minne her!
Men selv om et liv er kort og ubetydelig i den store sammenhengen, vil akkurat hun bli husket, lenge, lenge! Både for alle sine teater- og filmroller, men ikke minst for sitt store engasjement for de svakeste i samfunnet!
Da det ble kjent at Wenche Foss var død, ville tilfeldighetene det slik at jeg kom over et Alle Kvinner fra 1963, hvor en film - Episode - var omtalt. Hun hadde, i kjent stil, gitt av sin tid til noen unge, ukjente filmskapere, og slo samtidig et slag for at norsk film fikk altfor liten støtte! - Ord som passer like godt i dag som for nesten 50 år siden! Les artikkelen her!
Jeg husker godt at Wenche Foss allerede den gang var vår aller største stjerne på skuespillerhimmelen! Så da hun fikk en sønn med Down syndrom, og snakket åpent om det, ble det å få et annerledes barn ikke så farlig likevel! Det samme skjedde da hun ble rammet av brystkreft og var åpen om det!
Samtidig var og ble hun en diva, og hadde nok ikke noe i mot den rollen! Hun blir omtalt som en motedronning, og elsket rosa champagne til både frokost, lunch og middag! Her er hun i 2009, der hun snakker både om kvinnefrigjøring og shopper litt Dolce & Cabbana i Bogstadveien!
I dag tar vi et siste farvel med Wenche Foss - vår siste diva! Bisettelsen fra Oslo Domkirke kl. 14.00, og sendes direkte på NRK1 fra kl. 13.05.

5 kommentarer:

 1. Jeg har faktisk hilst på henne en gang i forbindelse med et amatørteater jeg var med i. Og hun VAR så hyggelig, direkte, positiv og støttende som en får inntrykk av. En glemmer ikke to minutter med henne.
  Fint innlegg. Vi er heldige som har fått oppleve henne i alle disse årene. Håper minnet om henne vil være med oss lenge, og prikke oss på skulderen med jevne mellomrom så vi blir flinkere til å være tolerante og engasjerte.
  Ha en fortsatt fin uke.

  SvarSlett
 2. Wenche Foss var et stort lite menneske. Hun brydde seg om de svake i samfunnet og har i alle år talt deres sak. En primadonna uten primadonnanykker, men med en ekstravagant livsførsel likevel. Som du sier hun elsket boblevann og dyre klær. Hun var den siste norske diva mener nå jeg. En dyktig skuespiller og et flott menneske som vi alltid vil huske.
  En fortsatt fin dag ønskes deg fra Berit

  SvarSlett
 3. Her hos meg ble det smil gjennom tårer i dag. Jeg så selvfølgelig hele sendingen, og jeg synes det ble våde verdig og vakkert. Den tidligere biskopen har jeg alltid beundret, og han fornektet seg ikke i dag heller.

  Tenk om vi alle kunne gi litt mer til våre medmennesker. Jeg mener ikke gods og gull, men rett og slett omtanke.

  Klem

  SvarSlett
 4. Ja, det er rart å tenke på at den siste av den generasjon skusepillere er borte! Wenche var liksom en sånn dame som man ventet skule leve for alltid. Innrømmer at det ble noen tårer under bisettelsen...

  Ønsker deg en fin uke videre!

  Klem fra Hildegunn

  SvarSlett
 5. Fulgte bisettelsen direkte, og lommetørklet ble flittig brukt. En flott dame, på alle måter!

  SvarSlett