søndag 19. juni 2011

Det er DANSK!

Her kommer et nytt, lite livstegn fra Danmark, hvor Bygårdsmannen og jeg nyter late dager! Det er utrolig hvor fort dagene går, og hvor dejlig det er å være norsk i Danmark! Og en liten smak av Danmark kan dere sannerlig få, og hva er vel mer dansk enn rødgrød med fløde!

Rødgrød med jordbær og rabarber
(4-6 pers.)
300 g rabarber i skiver
500 g jordbær
4 dl vand
150 g sukker
2 spsk. kartoffelmel
1 dl koldt vand
Tilbehør: mælk eller fløde
1. Skyl rabarberstilkene, og skær dem i 1 cm brede skiver, tag 100 g fra og gem dem. Skyl jordbærrene og skær dem i kvarte, tag 100 g fra og gem dem. Kog bærrene og rabarberskiverne
møre i vandet 5-10 min., og pres blandingen gennem en sigte.
2. Kom saften i en gryde, og bring det i kog. Tilsæt sukkeret, og kom resten af rabarberne og jordbærrene i. Kog dem med 3-4 min. Smag evt. til med lidt ekstra sukker efter smag. Udrør kartoffelmelet i 1 dl vand, og rør det i grøden.Tag straks gryden fra varmen, grøden må nemlig
ikke koge, når først kartoffelmelet er tilsat, for så bliver den ”lang”.
3. Kom grøden i en skål, og drys overfladen med sukker. Afkøl grøden, og server den med fløde eller mælk til.
Det neste er en nydelig frikadeller, som jo også er typisk dansk!
Frikadeller med spidskålsdolmere
(4 pers.)
8 spidskålsblade
salt
3 dl bouillon
kødsnor
Fars:
400 g hakket kalv og flæsk,
max. 10 % fedt
2 spsk. revet løg
1½ dl mælk
1 æg
1¼ tsk. salt
peber
3 spsk. hvedemel
evt. sukker og smør
1. Kog kålbladene møre i letsaltet vand 2-3 min., og lad dem dryppe af. Skær det groveste af midterribben af bladene. Rør alle ingredienserne til farsen sammen. Læg en skefuld fars på hvert blad, og fold siderne på bladet ind over farsen. Rul herefter bladene sammen om Frikadeller med spidskålsdolmerefyldet til små ruller, og snør dem med kødsnor.
2. Læg kåldolmerne i en gryde, og hæld kogende bouillon over. Læg låg over, og lad kåldolmerne snurre ca. 40 min. Tag kåldolmerne op, og lad dem dryppe af.
3. Vil du give kåldolmerne et lille twist, kan du smelte lidt sukker på en stålpande, til det er gyldent. Kom lidt smør i, og steg dolmerne i sukkermassen et par min. Oplev, hvordan den søde karamelliserede smag klæder den milde kål.
TIP. Prøv at servere disse små dolmere som en slags tapas sammen med små frikadeller og sommersalat med nyekartofler og blomkål. Så er hverdagsmad lige pludselig blevet til delikat
gæstemad.
Vi nærmer oss jo St. Hans, og hva passer vel bedre enn en ekte dansk "lagkage"!

Mormors jordbær-rabarber-lagkage
(10 pers.)
Dej:
4 æg
125 g sukker
75 g hvedemel
¼ tsk. hjortetaksalt

Creme:
2½ mælk
4 past. æggeblommer (2 bægre
blommer)
½ stang vanilje
2 spsk. sukker
1 spsk. majsstivelse
½ l piskefløde
Desuden:
500 g jordbær
1 dl sukker
1 portion ovnbagte rabarber, se opskrift
nederst på siden.

1. Pisk æggeblommer og sukker til en cremet og luftigt masse. Sigt hvedemel blandet med hjortetaksalt i. Fordel dejen i 3 smurte lagkageforme, 24 cm i diameter. Bag kagebundene ca. 6 min. ved 225 gr., til de er gyldne, og lad dem køle af.
2. Pisk mælk, æggeblommer, vaniljekorn, sukker og majsstivelse sammen i en gryde, og bring det til kogepunktet. Rør, til det er cremet og bobler op. Kom cremen i en skål, og drys overfladen
med sukker. Pisk fløden til skum, og vend det i cremen, men først når cremen er kold.
3. Skær jordbærrene i skiver, og vend dem i en skål med sukker. Læg først en lagkagebund på et fad. Kom ¹/³ creme, jordbær og rabarber på. Gentag med de 2 andre bunde.
Ovnbagte rabarber:
200 g rabarberstilke
4-5 spsk. sukker
Skær 200 g rabarberstilke i skiver. Læg dem i et ovnfast fad, og drys med 4-5 spsk. sukker. Stil dem i ovnen ved 200 gr. I 20-30 min., og lad dem køle af. Du kan evt. tilsætte lidt korn fra en vaniljestang.

Dere finner alle oppskriftene "Det er DANSK" hos Hendes Verden - se her! Bildene og oppskriftene over, er lånt derfra.

Nå går straks ferden videre til vårt nærmeste naboland, og vi vinker farvel til Danmark for denne gangen!

5 kommentarer:

  1. hei på dere,
    mmm dette så godt ut,
    kos dere på tur,
    klem fra sylvia

    SvarSlett
  2. Så masse gode fristelser!
    Kos deg med sommeren!
    Klem : )

    SvarSlett
  3. Så godt du ikke glemmer alle oss som elsker bloggen din selv om du er turist. Gleder meg til nye innlegg om ferien når du er tilbake.
    Snakk om å få vann i munen!
    Rabarbragrøt med krem er bare helt nyyydelig!!! For ikke å snakke om lun rabarbrasuppe også den med krem - himmelsk godt. Håper dere koser dere på tur. Her bare regner det - i bøtter og spann. Nå er det siste innspurt før jeg begynner ferie, bare 7 arbeidsdager igjen så er det ferie frem til 8. august. Det er gulroten ved å jobbe i skoleverket.
    Ha en fortsatt god tur.
    Klem Berit

    SvarSlett
  4. For et herlig innlegg og flotte oppskrifter. Lagkaken så deilig ut og rødgrøt m fløte hadde jeg nesten glemt, det lagde bestemoren min. Gode minner og oppskriften din skal prøves :)

    Ha en skjønn fortsettelse på ferien!

    Klem fra Tove

    SvarSlett
  5. Så mye deilig du frister med her! Danmark er vel et yndigt land!! Kos dere videre!:-)
    Klem:-)

    SvarSlett

Jeg har fått et økende problemer med spam i kommentarfeltet, så derfor må kommentarer godkjennes av meg før de publiseres. Ha en fin dag!