tirsdag 20. desember 2011

Nissen på ville veier!

Det er nok grunn til bekymring når fjøsnissen fra Valdres nå har lagt i veg sydover. Det er aller første gang han beveger seg utenfor grenda si. Så det skal vel godt la seg gjøre at han finner vegen ut av dalføret, uten så mye som et lite feilskjær med skiene sine!
Men, etter nøye rådslagning med de andre fjøsnissene på gårdene omkring, vil en annen nisse, som en gang bodde syd for fjellene, følge ham litt på vegen. Og de har fått satt inn en vikar, slik at husfolket hans ikke skal stå uten nisse på selveste julekvelden.
Og utstyrt med god nistemat og gaver til Kari, legger han og nabonissen i veg ut på den lange turen til østlandet! Barna på gården roper: - God tur! Kom snart tilbake! Småfuglene kvitrer, og nissene seiler glade avgårde på det fine snøføret!
Og her hjemme aner dukken Kari ingen ting om hva som er i ventet, men er travelt opptatt med klesvasken! Hun har påtatt seg å vaske på gamlemåten, for hun stoler ikke helt på disse nymotens greiene. Nei, håndvask må til for at tøyet skal bli skikkelig rent, mener hun!
Og det er godt hun ikke vet hva fjøsnissen og vennen hans strever med. For i det første veikrysset tar de skikkelig feil av vegen, og reiser mot "Dokka".
- Det er sikkert den vegen, for Kari er jo ei dokke, sa fjøsnissen!
Men så, etter Dokka, forviller de seg over fjellene mot øst. Og da er gode råd dyre! På en gård sniker de seg inn i låven og finner ro for natten. Et lite grøtfat står beleilig til lufting utenfor kjøkkenvinduet, som de forsyner seg av.
Så håper de bare at de blir tilgitt av kona, som sikkert hadde planlagt å lage riskrem til julaften. Men nisser må jo også å ha mat, og det er enda langt igjen til fjøsnissen er fremme hos Kari!
- Ja, hva gjør man ikke for et damemenneske, mumler nissen, idet han sovner!

Følg med videre, så får du høre om fjøsnissen når frem til Kari til jul, eller om han ender opp som svensk tomte, hvis han i morgen tar feil av vegen, og fortsetter østover! Ny luke i Cathrines Julekalender kommer også snart!

6 kommentarer:

 1. Det var da dumt at ikke disse fjøsnissene tok turen østover fra Dokka. Da kunne de brått funnet meg.
  Her er også mye valdresblod, så kanskje de hadde funnet meg ;)

  Go' førjulsdager!

  SvarSlett
 2. Huff, ja, dette blir spennende! Og så flotte bilder du har fra nissenes tur!

  SvarSlett
 3. Spennende tur! Hvordan går det, tro?

  SvarSlett
 4. Hej Cathrine, lovely story and postcards.
  Have a nice day, klem

  SvarSlett
 5. Den er så herlig den historien, og jeg sier det igjen. De bildene er såååå fine! Ha en fin tirsdag. Klem :-)

  SvarSlett
 6. Så søt de er de kortene dine...blir helt satt ut og ikke minst så kommer jeg i det nostalgiske hjørnet...vi får håpe nissen tar rette vegen!

  Fin fortsettelse ønskes.
  Klems

  SvarSlett