mandag 30. mai 2011

Strawberry Cream Tea!

Litt på etterskudd kan jeg avsløre at jeg har blitt ett år eldre! Og det er jammen meg ikke lenge siden sist, synes jeg! Men alle beregninger viser at det stemmer med datoen, og da er det bare å bite i det sure eplet, eller ta en trøstens bit av av stoooor, rosa kake!
For, inspirert av vesletulla på 5 år som elsker rosa og rødt, så satte årets aller første bursdagshilsen - kortet fra min engelske venninne Ann - liksom tonen for årets farge, for å si det sånn! Det måtte jo bare bli rosa med en touch av rødt!
Kortet fra Ann satte meg i en virkelig nostalgisk stemning, for med sin glitterstrødde scons, tekopp og røde roser, minte det meg om et av barndomens vakreste bursdagskort! Det var et brett-ut kort med røse roser, som jeg fikk av min mormor da jeg fylt 7! Jeg glemmer det aldri!
Klikk på bildet for å se oppskriften bedre!
Kortet med Strawberry Cream Tea hadde oppskriften på de herligste scons på innsiden, så det var bare å sette i gang! Scons er jo typisk engelsk, og de vil passe perfekt til en formiddagsvisitt med te i koppen og scons med jordbær og krem på fatet! Oppskriften er fra Hand Made Food - ser her!
Men her hos meg ble det ikke servert scons denne gangen! Men for første gang lagde jeg sjokolade cupcakes med sjokoladesmørkrem som topping, og det ble en vellykket debut! Rent bortsett fra at jeg til nesten gang vil skaffe meg cup cake brett, slik at røren ikke renner ut.
Ellers ble det serverte mine tradisjonelle kanelboller, som alltid går unna som varmt hvetebrød, og god, gammeldags bløtekake med rårørte bringebær og ananas som fyll! I oppskriftene brukte jeg lactosefri melk, siden ett av barnebarna ikke tåler vanlig melk.
Tidligere bakte jeg endel muffins av den tradisjonelle typen, som jeg fant i en av Freias kokebøker fra 1960-tallet, der røren var betydelig fastere og ikke rant ut. Her ser dere ett av barnebarna forsyne seg med det hun liker best - kanelbolle og sjokolade cupcake!
Åpning av gaver hører jo med, og er alltid stor stas, og her får jeg overlevert en av dem! Jeg ønsket meg freidig pengegaver i år, for jeg sparer til ny linse til kameraet mitt (alt for at dere skal få fine bilder her på bloggen!). Og takket være brukt på finn.no, så er jeg snart stolt eier av en Sigma macro linse!
Jeg hadde en strålende dag, og  takker så mye for lykkeønskninger, blomster og gaver! Det er ingen sak å bli et år eldre når man blir feiret slik! Og Bygårdsmannen skal ha tusen takk for strålende innsatsen ved grillen og med andre oppgaver!

Med ønske om en flott uke til dere alle! Her skinner sola, og livet er i grunnen ikke så verst, dere!

onsdag 25. mai 2011

Madam Blå frelst!

Bilde tatt på Køge Museum, Sjælland.
Det er tydelig vis flere enn meg som er skikkelig Madam Blå frelste! Med Madam Blå, mener jeg emalje ting som tidligere fantes i et hvert kjøkken med respekt for seg selv - i den klassiske sjøblå fargen - hvis vi går sånn 100 år tilbake i tid!
Bilde fra Børglum kloster, Nord Jylland.
Den mest kjente produsenten av Madam Blå emalje, er danske Glud & Marstrand, som er ettertraktede samelobjekter. Særlig de spesielle puddingformene er dyre, og sjeldne ting som det ble produsert lite av.
Danmark er således et mekka for dem som jakter på Madam Blå emalje, og jeg har selvsagt trålet mang en gjenbruksbutikk og kræmmermarked på jakt etter nye skatter! Som den hyggelige vekten under her!
Men plutselig blir det for mye av det gode, og jeg fant ut at Madam Lyseblå var minst like skjønn som storesøsteren!
Så tiden var kommet for en liten forandring, og Madam Blå fikk derfor et blidt møte med min nye loppeblogg! Og der kom mange av Madam Blå gjenstandene inn i en ny verden, sammen med blondegardiner, kopper og kar! Til salgs!
Og der dukket en blid kone fra Selbu opp; mer enn villig til å ta seg av alle Madam Blås undersotter! De skulle få nytt liv i en hyggelig gårdsbutikk! Og det gikk to store pakker til Berge gård, hvor alle tingene skulle bli tatt godt vare på!
Og sammen med gårdsegg, hjemmelaget såpe og andre velværeprodukter fra Landlig velvære, fikk noen av Madam Blå tingene være med til Bondens marked i selveste Trondheim! Og der kom de så vel til rette i Madam Blås lune kjele, dørslag og på et serveringsbrett!
Og jeg fikk hyggelige tilbakemeldinger om at Madam Blå, det var tingen det, og om jeg hadde mer? Men der måtte jeg nok skuffe fruen, for nå var det tomt! Men som kjent, i Danmark er det mer, og dit tar vi snart avsted! Så får vi se hva vi kommer hjem med! Kankje er det flere som er interessert?
Fruen fra Berge gård i Selbu blir for øvrig å treffe på et nytt Bondens marked på torget i Trondheim 25. juni kl. 11-16! Og i mens er jeg kanskje i Danmark og kjøper mer Madam Blå?

fredag 20. mai 2011

Et tilbakeblikk!

Vi har såvidt kommet over årets 17. mai feiring, vi over 50, og har såvidt rukket å henge på plass bunaden igjen, og tørke støv av skoene! Og det tar jo også sin tid når man skal se igjennom 170 bilder, sortere og redigere dem, og sende til slekt og venner!
Men når er jeg endelig klar for å vise dere et lite tilbakeblikk på årets 17. mai feiring, og mimre litt over nasjonaldagen 2011, som ble en kjempeflott dag, som vi feiret både i byen og på landet! Her venter Bygårdsmannen  spent på 17. mai toget - til høyre sees sønn og et barnebarn!
Vi startet nasjonaldagen med å gå i 17. mai tog sammen med store og små, som nettopp har flyttet inn i nybygget hus i en hyggelig Akerhus-bygd! Der var en voksen traktor som ledet an barnetoget, som hadde gått fra kirken som sees i bakgrunnen!
Og etterpå var det is og pølser, og leker og moro for voksne og barn! Det var selvsagt ikke noe tall på hvor mange is som ble fortært, men såpass måtte det til etter en lang, lang dags marsj gjennom by og bygd!
Det var enormt mange fine bunadskledde barn og voksne å se, og her poserer sønn og svigerdatter for den pågående fotografen! Min sønn har Embedsmannsdrakt fra Voss (ny for anledningen!), og min svigerdatter Follo-bunad!
Så gikk turen inn til byen, til nok et barnetog! Også her ventet barn og barnebarn på oss, og en ny runde med borgertog, is og pølser! Og med et barnebarn i skolemusikken, er det jo ekstra stas å være til stede!
Her ser dere den stolte musikant sammen med sine foreldre! Lillesøster og mamma'n er i Vossebunad, mens pappa'n hennes har Jubileumsdrakten fra Oslo! Lillesøsters bunad sydde jeg i sin tid til storesøster - se her!
Og selv om det var litt å bære på, er jeg glad jeg i år tok med meg mitt Canon EOS 450D speilrefleks kamera, slik at årets 17. mai kunne bli behørig festet til filmrullen! Her har Bygårdsmannen trådt til, og fotografert 3 generasjoner med jenter! (Ps. Jeg har Gudbrandsdals festbunad!)
Det var en kjempeflott 17. mai feiring, og heldigvis rakk vi akkurat hjem før regnet kom! Og veslejenta rakk å spise mange, mange Kroneis, før 17. mai plutselig var over, og det er et helt, langt år til neste gang!

tirsdag 17. mai 2011

Hurra for 17. mai!I dag er det mange som har vært oppe grytidlig, og lagt seg sent i går kveld, for å stryke familiens bunadsskjorter, og ha klart kaker og annet godt som skal stå på 17. mai bordet!
Småjenter i Vossabunad på 1970-tallet!
Selv hadde jeg bunadsskjorten min hengende klar allerede, og Bygårdsmannens skjorte like så, så vi er klare som noen egg begg to! Rent bortsett fra at vi har blitt ettertrykkelig satt på plass av russen i natt og i de tidlige morgentimene, og det er vi ikke så glad for!
Guttebunad fra Gudbrandsdalen med vakker rutavest!
Jeg gleder meg nå til å se barn og barnebarn i aksjon, og først går ferden til en lokal skole, før vi setter kursen mot et borgertog i hovedstaden i ettermiddag! Det skal bli hyggelig å være sammen med dem en slik dag, og se alle de bunadskledde- og festkledde små, som turer frem for å nå nye rekorder i is- og pølsespising!
Klassiker fra Gudbrandsdalen: Rondastakk med rutaliv!
Mens mødrene og fedrene gnir seg i øynene, og er en smule trette over den tidlige starten på dagen, og over at de var sent i seng i går kveld! Men de holder seg våkne da, takket være ilter tuting fra 17. mai flløyter og trompeter, og høye hurra-rop fra alle kanter!
17. mai feiring i 1945!
Ja, dette er en festdag for liten og stor, og vi er glade for at vi kan delta med liv og lyst! Gratulerer så mye med dagen, alle sammen!

onsdag 11. mai 2011

Hvem vant?

Tenk at jeg for lengst har passert utrolige 100.000 hyggelige besøk her på bloggen min, og det feirer jeg med en Stor Give Away! Hver måned har jeg 5-6.000 besøk, og over 15.000 sidevisninger, og det gjør meg både ydmyk og glad! Og jeg er kjempeglad for hver eneste kommentar!
Fristen for å delta i Give Awayen gikk ut kl. 12.00 i går, og mange slang seg med i aller siste liten! Men dere rakk det! Og akkurat nå kan jeg tenke meg at dere er veldig, veldig spente på hvem som vant?!
1. premie er den flotte kokeboken til tv-kokken Nigella Lawson, "Nigellas Kjøkken - Livretter fra hjemmets hjerte", som er gitt av Cappelen Damm! 1. premien går til: Marya's Verden!
2. premie er et årsabonnement gitt av Vakre Hjem&Interiør! De kommer med 8 nr. pr. år, og er Norges største, vakreste og mest inspirerende interiørmagasin! 2. premien går til: Camillas verden!
3. premie er et gavekort på kr. 300,- i min egen loppeblogg - Cathrines Lille Loppehjørne! Premien inkluderer frakt! 3. premien går til: Two small houses!

Da takker jeg alle som deltok i min 100.000 besøkende Give Away! Og dere som vant kan ta kontakt med meg herGratulerer så mye!

Til slutt: Frist for å melde seg er 1. juni. Dersom en vinner ikke kontakter meg innen fristen, trekker jeg ny vinner blant de som deltok. 

tirsdag 10. mai 2011

Siste sjanse!

Nå er det kun noen få timer igjen til jeg trekker de heldige vinnerene av min store 100.000 besøkende Give Away! Har du ikke deltatt tidligere, så skyndt deg å delta her! Jeg trekker vinnerene kl. 12.00 i dag, og offentliggjør trekning i morgen! Lykke til!

lørdag 7. mai 2011

I en mugge fra IKEA...


...står en bukett hvitveis og gjør seg til!
De strekker seg mot solen,
og lengter tilbake til skogens bunn!

For det føles nesten som en liten forbrytelse å ta disse vakre "Skogens Hvite Dronning" inn i varmen, hvor de har utspilt sin rolle i løpet av et par dager! Men samtidig er de jo så skjønne, den korte tiden det varer!
Og når jeg nå endelig kunne bevege meg litt utendørs igjen (etter 1 stk. kortisonsprøyte mot pollenallergi), måtte jeg bare ta et dypdykk i skogens bunn, for å få med meg hjem noen buketter hvitveis!Og de står nå vakkert plassert i en lyseblå mugge fra IKEA, som jeg var så heldig å komme over forrige uke!

Tusen takk for alle hyggelig kommentarer til innlegget om at jeg er "solgt" til Familien - det skal blir veldig moro å se Fana-jakken min og oppskiften på trykk! Og kanskje noen av dere vil strikke dere maken?

Ha en riktig god helg alle sammen!

torsdag 5. mai 2011

Jeg er solgt!

Jeg fikk en hyggelig henvendelse for en stund siden! Det var rett etter at jeg hadde vist dere det ferdige resultatet av Fana-jakke min, da jeg en smule stolt og fornøyd hadde lagt ut bilder av at jakken, som endelig var i havn! Se her! Og som mange av dere vet, hadde det ikke akkurat vært noen piece of cake!
For det er ikke noen stor hemmelighet at jeg strevde meg gjennom noen utfordringer under veis, slik man gjerne må når man lager sin egen oppskrift! Jeg måtte ta noen kunst- og tenkepauer innimllom, og kunne nok lett ha gitt opp. Strikketøyet kunne endt opp som UFO (= uferdig objekt)! Men siden jeg har en god porsjon stahet i meg, var det ikke noe alternativ å gi opp heller! Så til slutt kunne jeg overlykkelig si meg ferdig med Fana-jakken, og det var kjempestor stas! Den satt perfekt, og jeg var veldig fornøyd med resultatet! Og like etter at bilder av ferdig produkt var publisert på bloggen min, fikk jeg den første henvendelsen og spørsmål om hvor jeg hadde funnet oppskriften! Og da kunne jeg jo stolt fortelle at den var min egen!

Så fikk jeg en henvendelse til! Fra sjefsredaktøren i bladet Familien! Hun lurte på om Familien kunne få kjøpe oppskriften og mønsteret av meg! Og da ble jeg jo en smule mer stolt og glad, og sa etter en liten tenkepause JA! Og så var det å gå i gang, samle sammen notater, måle og telle masker til den store gullmedaljen! Det var ingen liten jobb, skal jeg innrømme!Men for et par uker siden kunne jeg sende inn det ferdige reultatet, og nå kan jeg fortelle at Fana-jakken min og oppskriften til den kommer i Familien til høsten! Jeg skal si fra nøyaktig i hvilket nr. nå jeg vet det, men det skal i hvert fall bli spennende å se oppskriften min på trykk i Familien! Så nå er jeg solgt, dere!