mandag 31. oktober 2011

Kreativ Give Away!


Så var tiden kommet for høstens kreative Give Away her hos meg! For det må selvsagt bli en kreativ premie, som seg hør og bør et kreativt hjørne av (blogg)verden!

Og hva passer vel da bedre, enn at en heldig vinner blandt dere får høstens favorittbok nr. 1, nemlig Arne & Carlos bok Strikkedukker! Og som jeg skrev i bokomtalen min nylig her, vil denne boken komme til å bli høstens store slager!

Det er Cappelen Damm som bidrar til at 1 av dere kommer til å sitte med denne boken i hendene, og glede dere over hver eneste side, og fryde dere over all den herlige inspirasjonen!

Som en overraskelse helt på tampen, kan jeg foretelle at det  blir enda en premie signert Arne&Carlos: Adventskalender - Strikk en A&C julekule hver dag i adventstiden, som helt nylig er utgitt på Cappelen Damm, og som jeg også har fått et gi-bort-eksemplar av!

Jeg trekker de 2 vinnerene den 21. november! Reglene er som vanlig:
1 kommentar = 1 lodd
1 kommentar + linke til innlegget på bloggen din = 2 lodd
+ er du i tillegg følger = 3 lodd
Er du anonym må du huske å legge igjen e-post adr. din.
Ikke glem å skrive hvor mange lodd du tar!

Bruk bildet øverst som du finner her, hvis du linker til Give Awayen min på egen blogg! Lykke til alle sammen!lørdag 29. oktober 2011

Å drille mandler!

Mandelkvern-samlingen min har vekket interesse hos mang en husmor blandt dere, og noen har gitt seg over i ren nostalgi! Så jeg ser vel for meg at de, før jeg vet ordet av det, forsvinner utover det ganske land!

Men det har gitt meg et nytt syn på mandelkverning også, og jeg har innsett at nostalgi ikke må ta helt overhånd, når det kommer til praktisk matlagning i vår tid!

For som Berit skrev:" Jeg har en i plast som egentlig er helt grei. Men den hadde en lei tendens til å gi meg vannblemmer i hendene når jeg sveivet. Derfor har morfar klokligen tatt av hele sveiven og bistår med batteridrill der hvor sveiven skulle vært hver gang jeg maler mandler/nøtter. Da går det unna kan du tro!"

Så nå har det kommet et nytt begrep inn i mitt vokabular, nemlig å drille mandler! Det var slettes ingen dum ide av morfar (les: Mac Gyver!) å løse mandelproblemet med drill, og det er herved notert av den lærevillige Bygårdsmannen!

Men, skal man ta det ett skritt videre er det jo dagens mandelkverner som går på strøm, som er tingen! Ikke en som må drives med håndkraft, og tar tid og krefter! Noe å ønske seg til jul, jenter?

Hva med denne fra Kitchen Aid, som man kan settes ved siden av den ellers så berømte Kitchen Aid mixeren på kjøkkenbenken, så den får litt celebert selskap! Den hadde vært noe foran jule-bake-sesongen!

Men hvis du vil ha en gammel mandelkvern til pynt på kjøkkenet, finner du fremdeles noe igjen på loppebloggen min her! Og takk til Berit for drill-tipset - det kan komme godt med!


God helg!

torsdag 27. oktober 2011

Mandelkvern-samling i nytt lys!

Jeg har "plutselig" blitt klar over at jeg har en tendens til å samle på enkelte ting! Som da jeg oppdaget at jeg hadde hele 5 mandelkverner!

Og de er riktig så søte alle sammen, og har sin sjarm! De er fra forskjellige tidsepoker, og den eldste er fra rundt 1900 og har jugend dekor. De neste er fra 1920, 1930, 1950 og 1960.

Det er så jeg riktig kan se for meg husmødrene gjennom disse tidsepokene, og hvordan de har brukt mandelkvernen i sin husholding, og tilbredt mat til sin familie! De godeste kaker og puddinger!

Men man trenger selvsagt ikke ha et lite mandelkvern-museum hjemme! For som Bygårdsmannen så klokelig sa: - Det kan man gå på f.eks. Folkemuseet for å se. Plassen, min kjære, bestemmer det!

Klikk for større bilde for å se oppskriften på Fyrstekake!
Så selv om jeg noe motvillig måtte si meg enig i det, blir jeg litt nostalgisk når jeg tenker på at jeg selv har brukt en gammeldags mandelkvern siden tidenes morgen, og bl.a. laget klassikeren Fyrstekake hver enste jul i mange år!

Men jeg tar da et hint! Så nå har jeg bestemt meg for å beholde 1 mandelkvern! Og den er produsert av norske Aanonsen (AA) på 1930-tallet, i datidens populære farge - støvgrønt - og har røde tredetaljer!

Og den passer perfekt sammen med Kockum emaljen jeg har på kjøkkenet, og farmors gamle kjøkken-vekt! Jeg har også kommet over en kakeboks i 2 etasjer (den får dere se nærmere på senere!), som går i akkurat disse fargen!

Men tilbake til samlingen med mandelkverner: Nå er det 4 stk. mandelkverner som søker nye hjem! Ønsker du å kjøpe en av dem, kan du ta en titt på loppebloggen min Cathrines Lille Loppehjørne her!mandag 24. oktober 2011

Ny farsott over land og by!

I fjor kom boken Julekuler fra Arne & Carlos, og skapte ny strikkeglede over det ganske land! Alle skulle strikke julekuler! Og jeg var intet unntak, men kastet meg på bølgen, og strikket 10 kuler i pur glede! Jeg vant endog en konkurranse - se her!

Bilde av omslaget til boken.
I år har guttene fra Tonsåsen stasjon kommet med nok en strikkebok, som jeg er sikker på kommer til å skape like mye strikkeglede, nemlig Strikkedukker (Cappelen Damm)! Den er som et lite eventyr av fantasi og skaperglede, og viser at alle kan lage sin egen strikkedukke-verden!

Bilde fra filmen på You Tube - se her!
For med en gang jeg hadde lest boken, tenkte jeg: - Dette kommer til å bli en ny farsott over land og by, og jeg bare  strikke meg min egen dukke! Men, hva skal jeg velge? Jo, det må bli hushjelpen Magda fra Nesodden - mine oldeforeldres hushjelp i 1900!

Og hun skal ha like fin kjole som denne, og sitte på hyllen blandt blått og hvitt dukkeporselen (for øyeblikket utlånt av Kaffekokersen - se her!), hvor hun skal få sin egen plass! Der kan hun følge med på husfruens gjøren og laden, og bistå der det trengs!

Og ønsker hun å ta seg en formiddag fri for å gå på kafe med sine venninner - hushjelper de også - skal hun få lov til det!

På fritiden kan det hende Magda er en ivrig skiløperske, og hun får nok fri en og annen søndag også! Bare hun ikke går lengre enn at hun finner tilbake til dukkehuset og hyllen sin på veggen!

Og der kan det hende hun faller i søvn! Hun vil jo trenge en god natts søvn, hun som må tidlig opp for å fyre i ovnen! Og mens hun sover, drømmer hun at hun danser ballett! At hun er Siv - en stigende stjerne på baletthimmelen!

Bilde fra boken lånt her!
Lett som en fjær snurrer hun rundt og tar piruetter, mens applausen fra publikum ingen ende vil ta! Og  strutteskjørtet bruser om henne, og hun føler seg som en riktig stjerne! Men med ett våkner hun, og er tilbake til livets harde realitet - til en ny dag som hushjelpen Magda!

Det er en fryd å fantasere om en strikkedukkes verden, og det er bare å sette i gang å strikke dukker, dere! Jeg håper dere har latt dere inspirere av bildene jeg har tatt fra boken!

Her kan du se hvordan Arne & Carlos kom på ideen med å lage dukker, og om strikkedukkenes verden her!

Da gjenstår bare ett spørsmål: Hvilken dukke strikker du?
 

lørdag 22. oktober 2011

Farmor-kroken i bruk!

For en stund siden fikk dere se dette søte, lille kjøkkenskapet, som har fått en fin plass i farmor-kroken! Jeg skrev om det her og her!

Men nå er tiden endelig kommet for å ta i bruk det nye kjøkkenskapet! Problemet har vært at jeg har ikke klart å bli helt enig med meg selv om hva jeg skulle legge i skuffer og skap! Valgets kval, altså!

Men plutselig en dag sto det klart for meg at det måtte bli et lite lintøyskap! Et som kunne romme kjøkkenhåndkler- og kluter, som var i daglig bruk, samt gamle, fine linhåndkler, som jeg har samlet meg opp gjennom årene!

Disse fikk seg nå en omgang i vaskemaskinen, og hang på snoren en fin solskinnsdag, der de ble naturlig bleket, og fikk igjen en ønsket, hvit kulør! Og etter noen timers innsats ved strykebrettet, så de slike ut!

I Danmark fant jeg en voksduk med stråmønster, som har ligget på kjøkkenbordet vårt i lengre tid, noe som har vært både pent og praktisk! Og en liten rest av den var fint å ha i bakhånd, for den endte nå opp i skuffene og hyllene! 

Voksduk har jeg faktisk brukt tidligere som "hyllepapir", og det synes jeg har fungert veldig bra! Det er mer solid og mer varig enn et vanlig hyllepapir.

Og så er det jo mange flere mønster å velge mellom, enn de få rullene med hyllepapir som du finner - hvis du er så heldig å finne det - i kjøkkenutstyrsbutikken! Jeg lar voksduken lufte seg en ukes tid før jeg tar den i bruk innvendig i et skap, for ellers kan det lett bli vokslukt i skapet!

Og mens jeg bestemte meg for hvordan jeg skulle plassere ting i skap og skuffer, laget jeg en aldri så liten omgang med mine berømte kanelboller (oppskrift her!), slik at vi riktig kunne feire at kjøkkenskapet nå offisielt var tatt i bruk!

Så nå er det kort vei til skuffer og skap, når behovet for et kjøkkenhåndkle- eller klut skulle melde seg! Og oppå farmors gamle kjøkkenvekt, troner noen av de gamle, håndvevde kjøkkenhåndklene!

Meningen er at jeg skal bruke de gamle håndklene - ikke bare la de ligge i en skuff hvor ingen ser dem! Og å bruke dem, skal jo være det aller beste for å holde dem hvite og fine!

og en GOD HELG!

mandag 17. oktober 2011

En tom barneseng!

Bygårdsmannen har vært veldig tydelig på at han ikke under noen omstendighet ville melde seg inn i Eldre Engstelige Fedres Forening, som Jon Eikemo stiftet for noen år siden! Eikemo har endog skrev bok om den sjelsettende opplevelsen - se her!
Så jeg har måttet godta at det ikke ble noe kull nr. 2, og det har for så vidt vært greit! Det er jo fint at man kan innse sin egen begrensning, og overlater barneproduksjonen til langt yngre krefter! Alt til sin tid!
Men for en liten stund siden kom det en ny barneseng inn i huset vårt. For fruen fikk det for seg at det kunne passe med en barneseng til i huset, ettersom vi har mange småfolk på besøk, og flere kan det jo bli!
Så nå står denne søte, lille uttrekksengen fra 1952 på soverommet vårt, og jeg synes det ser riktig hyggelig ut! - Til skrekk og advarsel, sier Bygårdsmannen, men blir en smule beroliget når jeg sier at det jo kun er en  barnebarnseng!
Men, den blir nok ikke så lenge i heimen, for nå er den lagt ut på finn.no! Og så populære som disse retro-sengen har blitt, regner jeg med at en mamma eller bestemor snart står på døren vår, og kjøper herligheten!
Så kan roen igjen senke seg over Lykkebo, for et kjærlighetsbarn er det altfor sent for! Så nå slipper Bygårdsmannen å frykte at han våkner av barnestrik, og må opp midt på natten for å roe en liten, feberhet kropp - hvis det da ikke er et lite barnebarn på besøk som holder oss i ånde!

Men det går som kjent over når foreldrene har hentet avkommet! Og da kan vi over 50 hvile oss og gjøre akkurat det vi vil, mens neste generasjon må stå for foreldrerollen! 


Men akkurat nå minner en liten barneseng på soverommet vårt meg om da egne barn var små, og det er veldig hyggelig! Ha en fin uke, dere!

Ps. Barnesengen = solgt!