søndag 23. september 2012

Cathrines kanel boller - jeg gir deg oppskriften!

Når det er bursdagsfeiring i familien, er mine kanelboller et velkomment bidrag, og jeg kommer gjerne anstigende med full festboks! Jeg baker alltid en stor porsjon, så har jeg nok til flere anledninger!

Oppskriften er av typen jeg-har-den-i-hodet, men her har jeg forsøkt å skrive den ned! Et tips for å få luftige boller, er å bruke så lite mel som mulig. Og jeg bruker kun ekte meierismør "for smaken skyld"!

Cathrines kanelboller (65 stk.)
1,5 liter helmelk/lettmelk
100 gr meierismør
50 gr fersk gjær/2 pk. tørrgjær
2 1/2 dl sukker
500 gr rosiner
1-1,2 kg hvetemel
Kanel og sukker

Smelt smøret, og ha i sukker. Ved bruk av laktosefri melk, kan sukkermengden reduseres noe. Rør til sukkeret er oppløst, og tilsett melken. Varm opp til væsken er lunken, og hell den over smuldret gjær i bakebollen. Rør til gjæren er oppløst. Tilsett hvetemel og rosiner, og rør sammen til en myk, løs deig. Heves til dobbelt størrelse.

Del deigen i 3 emner. Kna deigen, rull til en lang pølse, og kjevle ut til en passelig leiv. Dryss over kanel og sukker, rull sammen, og skjær opp til 2-3 cm tykke skiver.

Legge de (ikke for tett) på bakeplaten, og etterhev i 1/2 time på et lunt sted. Stekes ved 175 gr. (varmluft)/200 gr. i 10-12 minutter. NB! De skal være helt lyse.

Avkjøl på rist. Serveres lunkne med melisglasur, mens resten fryses ned straks de er avkjølt!

Ved servering etter frysing: La bollene tine på benken ca. 1/2 time. Varm i ovnen ved 150 gr. i 3-5 min. (ikke for lenge!). Vent til de er lunkne, og ha på melisglasur og evt. kakestrø. Lykke til!
 

6 kommentarer:

  1. Dei såg knallgode ut,tusen takk for at du deler oppskrifta på dei:))
    Fin søndag til deg!
    Klem fra Lillian

    SvarSlett
  2. Mmmmmm, sa deilige de så ut! Takk for oppskriften, den skal prøves etter hvert.
    Har hatt middag/kaffibesøk av familien Huseby i dag, og Hanne Mette stillte med nybakt eplekake fylt med vaniljekrem og med hakkede eplebiter i deigen. Den var knakende god!! Og med is til ble det helt perfekt.
    Selv hadde jeg kokt en gammeldags lapskaus, på knoker (for kraftens skyld) og med svinefilet i biter som ekstra kjøtt. Det var både poteter, gulrøtter, kålrot, purre og sellerirot oppi. Heldigvis smakte det både for liten og stor. For etter to måneder med fjordland, så var hjemmelaget lapskaus noe av det vi sjesset aller mest på. Og så har jeg rester til i morgen også - deilig bare å varme opp etter jobb.
    Fortsatt fin søndag fra Berit

    SvarSlett
  3. mmm, det både så og hørtes deilig ut.
    Takk for at du deler oppskrift.
    Her stekes det vafler akkurat nå.
    God søndagskveld
    Klem Tone

    SvarSlett
  4. Det er simpelthen ingenting som slår fersk gjærbakst *S* Bare sååå godt! Hadde jeg ikke lest dette kl.21.40, skulle jeg satt en deig med det samme. Min oppskrift ligner på din - knipen med melet og raus med hevetid. Og så pensler jeg leiven med smeltet smør før jeg strør med kanel og sukker, men - det er som kjent mange veier til Rom :-) God uke til deg fra Liv

    SvarSlett
  5. Å TENNE MINE LØPER I VANN!
    HERLIGE BOLLER !TAKK FOR OPPSKRIFTEN:)
    KLEM FRA ELI:))

    SvarSlett
  6. Nam :) Boller er så godt, iverfall med masse glasur på ;)
    Ha en fin kveld videre...

    SvarSlett

Jeg har fått et økende problemer med spam i kommentarfeltet, så derfor må kommentarer godkjennes av meg før de publiseres. Ha en fin dag!