søndag 17. mars 2013

Selbu votter - i tradisjonen tro!

Fra Marius mønsteret er ikke veien så lang til Selbu votter, og jeg fikk derfor lyst til å prøve meg på et par, i all enkelhet!
Og boken Selbuvotten av amerikanske Terri Shea, dukket raskt opp, når jeg søkte etter oppskrifter! Hun har skrevet en flott bok om den vakre og tradisjonsrike Selbuvotten!
Her får du vite alt du trenger for å komme i gang med å strikke votter og vanter i ulike mønstre og farger!
Boka inneholder både kulturhistorisk stoff, og en enkel innføring i strikketeknikken. Den inn-holder  30 oppskrifter, og gir deg fremgangs-måten trinn for trinn.
Boken har sitt utspring i en samling votter, som kommer fra norske emigranter i Amerika! Kritikerne (se her) mener at dette ikke kun er den klassiske Selbuvotten som Marit Emstad komponerte i 1850-årene, men også andre mønstre.
Selbu Bygdemuseum har de en egen votteutstilling (se her), og der har de en fantastisk flott samling av gamle Selbu votter og vanter!
Fra 1890 årene ble strikkingen en viktig næringsvei for kvinnene i Selbu, og ikke minst tradisjonen med bryllupsvotter er spesiell! Les om det her!
Disse herrevantene fra boka, var kan hende en gave fra en tilkommende kone?
Jeg vil prøve meg på et par tradisjonelle Selbu votter med rosemønster, og fant gratis mønster hos Ull.no  her! Se nederst på siden der for å laste ned gratis pdf-fil!
Boken Selbuvotten kjøpte jeg her! Og pt2 garn i naturhvit og rødt er allerede innkjøpt, så nå venter jeg kun på en pause fra Marius strikkingen, før jeg setter i gang!
Som en liten kuriositet, tar jeg til slutt med denne oppskriften på en herrevott - med norsk flagg - som sto i Norsk Ukeblad i 1948! Bildet er lånt fra Strikkeblogger.

10 kommentarer:

 1. Tusen takk for all inspirasjon og alle tipsene fra deg!
  Ha en kjekk søndag!

  SvarSlett
 2. Disse selbuvottene er fine. Nå fikk jeg lyst til å prøve meg på et par, ettersom jeg nå er bitt av strikkebasillen:) Dette var kjekk lesing. Og tusen takk for linken!
  Koselige bilder fra kjøkkenet ditt under. Og så har du også slike koselige stråmønster krukker!!!:)

  Kos deg videre med Mariusgenseren som du strikker i de flotteste farger!

  Ha en fin søndag.

  Klemmer fra Hjørdis

  SvarSlett
 3. Kjempeflotte Selbuvotter!
  Fikk lyst til å strikke et par.
  Ønsker deg en vakker søndag!
  Klem! :)

  SvarSlett
 4. Så mange fine mønstrer på eldre votter. Jeg har mange eldre mønstrer liggene etter min mor. Jeg tror jeg må ta de frem til høsten og strikke nye votter til familien. Takk for titten Cathrin, jeg gleder meg til å se vottene du snart skal strikke. Ha en riktig fin søndag. Klem

  SvarSlett
 5. Selbu-votter er flott med mye kulturhistorie. Og så er det moderne! Sønnen på 20, som sliter buksebaken på Blindern, er helt klar på at det er anorakk og Selbuvotter som gjelder. Han ønsket seg et par til jul, og mammaen rakk ikke strikke, så et par håndstrikkede ble innkjøpt på Husfliden i Arendal for kr.400,-. Navn på strikkersken fulgte, og rare timelønnen er det nok ikke. Jeg kjøpte et par med stjerner - slik at han har ledestjernen med seg, og med rutemønster i håndflaten er han beskyttet mot onde krefter *S*
  Kos deg med strikkingen - Liv

  SvarSlett
 6. Hei.
  Ååå så fint er innlegg, hyggelig med selbu mønster,
  Ha en fin søndag min venn,
  Klem fra sylvia

  SvarSlett
 7. Ååå så nydelige selbuvotter,så fantastisk fine og så gøy visst eg hadde klart å strikke sjølv:))
  Herlig med gamle mønster på ting ein kan strikke!

  Ein fine søndag til deg!
  Klem fra Lillian

  SvarSlett
 8. Ja selbuvotter er en innertier. Vi fikk hvert vårt par av mellomstejenta i fjor til jul. gode og varme og sååå fine!
  Ellers har jeg pådratt meg influensa, så det blir stille fra meg noen dager. God uke Cathrine!
  Klem Berit

  SvarSlett
 9. Selbuvotter er fantastisk!
  Mor har strikket til de fleste i slekta :) Jeg har ikke strikket noen :(

  Husker da jeg studerte, var det en som satt og strikket fingervotter i selbumønster under forelesningene! Utrolig at hun fikk med seg noe. Vet ikke hvordan det gikk med henne til eksamen!

  SvarSlett
 10. Selbuvotter er jo bare så flott! Heldig du som får til slikt vakkert mønsterstrikk!!

  Ønsker deg en fin uke!

  Klem fra Hildegunn

  SvarSlett