fredag 20. mars 2015

Gamle former brukes flittig!

I innlegget om Fire King bakebolle lovte jeg dere å vise frem kake- og puddingform samlingen min, og her står stort og smått på kjøkkenbordet!
De to gamle 1 liters puddingformer med lokk er fra Høyang!
Aluminiumens inntog på kjøkkenet, var en stor forbedring fra datidens tunge jernpanner og kobberformer, og Høyang produserte mye av det! Se her!
Denne kakeformen er svensk, og merket Kungsörs bleckkärlsfabrik (1893-1943). Den fulgte med en leilighet jeg kjøpte en gang!
Der sto det en gammel komfyr, og skuffen under var fylt med gamle kakeformer! Jeg har fremdeles 3 av dem!
Denne kakeformen og de to fra Høyang over,  finne du i spiskammeret vårt! Se mer her.
Selv sverger jeg til de gamle kakeformene, og har skaffet meg flere!
Som denne brødformen (som var ubrukt) fra Aanonsen. Den og flere andre har jeg kjøpt i Løken Store Gårdsutsalg sin bruktbutikk i Spydeberg - se her.
Jeg var egentlig ute etter en klassisk springform. Jeg er nemlig så lei av former med såkalt slippbelegg, som har en veldig lav levetid i forhold til de gamle blikkformene, som varer år etter år!
Og jeg dro derfra med favnen full!
Denne springformen er helt spesiell! Den er tydelig håndlaget, og jeg antar at det er et såkalt taterarbeide. Se her.
De omreisende var kjent for å lage ting til husholdningen, som kakeformer, kjeler, kjøkkenredskaper, osv. Vispen over er også et slikt taterarbeide.
Det er viktig å huske på, at de gamle kakeformene ikke tåler oppvaskmaskin, men må vaskes for hånd. Men er de blitt stygge, vil en omgang med stålull med grønnsåpe gjøre susen!
I de fleste bruktbutikker vil du finne gamle kakeformer, og mitt tips er å kjøpe de mens du kan!

God fredag, og god helg!

5 kommentarer:

  1. Ahhhh så vakre kakeformer... jeg mener
    jeg må bake en gulrotkake :-)))
    Hjertelig vår hilsen til deg Cathrine.
    Viola

    SvarSlett
  2. Så mange flotte former du har.
    Eg brukar alltid dei gamle bløtkakeformene til sukkerbrød, likar dei best.
    Og gamle brødformer blir også brukt.
    Takk for at du deler desse innlegga, spennande å lese om alt du finn og samlinga di.

    God helg frå Anne-Mari

    SvarSlett
  3. For en herlig samling former! :)

    SvarSlett
  4. Hei, har kjøpt samme Høyang puddingform med lokk som du har. Lurte på om du vet hvor høy varmen den tåler og om den tåler stekeovnen?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Ja, aluminiumsformer skal tåle høy varme i stekovnen, men jeg har ikke prøvd det på disse selv. Men jeg har en brødform jeg bruker i stekovnen. Jeg vet at man ikke må ta de i oppvaskmaskin eller ha syrholdig mat i de, for da blir de misfarget. Det er et bløtt metall, som let kan få riper eller bulker, og det anbefales at man bruker tre- eller plastredskaper.

      Slett

Jeg har fått et økende problemer med spam i kommentarfeltet, så derfor må kommentarer godkjennes av meg før de publiseres. Ha en fin dag!