mandag 8. februar 2010

God Bok!

Jeg har hatt en idé lenge, som jeg har gått og ruget litt på! Nemlig at jeg skulle skrive litt om bøkene jeg leser, slik at andre kanskje også kan finne veien til en GOD BOK! Jeg er ikke medlem av noen bokklubb, helt enkelt fordi jeg vil velge fritt de bøkene jeg vil lese akkurat nå.
Så bøkene kommer min vei på forskjellige måter, og ofte ved en ren tilfeldighet. Som via en bokomtale et eller annet sted, fra en venninne jeg får låne av, eller på et boksalg. Og det er heller ikke så rent sjeldent at jeg vender tilbake til en eller annen klassiker som finnes i bokhyllen allerede!

Boken jeg starter med er "Øya" av britiske Victoria Hislop! Den leste jeg om i Familien for en god stund siden, og ble fascinert av temaet! Handlingen er lagt til Kreta, hvor vi møter Alexis, som er på vei til den lille landsbyen Pláka, der hun leter etter spor av sin mors fortid. Moren har aldri snakket om sin oppvekst, og via morens venninne, Fontini, får hun til slutt høre historien, som er som et ekte, gresk drama!
Victoria Hislop forteller på sin web side at hun fikk ideen til boken da hun og familien reiste på ferie til Kreta, og hun leste om øya Spinalónga, hvor det i mange år lå en leprakoloni. Her ble alle som ble fikk diagnosen lepra (spedalskhet) stuet bort, og de fikk aldri se sin familie igjen.
Lepra ble faktisk oppdaget av den norske legen, Armauer Hansen, i 1873. Det var lenge en fryktet og smittsom sykdom. Og på Kreta var øya Spinalónga de leprasykes siste hjem, inntil man fant en kur, og stedet ble stengt i 1957.
"Øya" av til Victoria Hislop er en dramatisk og fengende historie. Og når det viser seg at hovedpersonen, Alexis, sin egen oldemor var blant de spedalske, forstår vi at det fikk store konsekvenser, både for henne selv, famillien og for hennes etterkommere!
Så løp og kjøp! Du får boken her, og dessuten selges den på mamuttsalget om ikke så lenge!
God Bok!

11 kommentarer:

 1. Etter bokomtalen høres det ut til å være en bok som jeg vil like!
  Jeg er nettopp ferdig med "Hundre år" av Herbjørg Wassmo.
  Noen ganger er det som om de rette bøker, bare detter ned i fanget på deg.
  Eller at man nærmest ledes mot dem.
  Minnet om min mormor kom sterk frem hos meg når jeg leste boka "Hundre år". Til tross for at hun døde da jeg var fire år, lever minnene om henne sterkt i meg.
  Ha en nydelig dag!:)

  SvarSlett
 2. Å ja. Dette er en gripende og fin bok. Så spennende at du vil dele dine bokopplevelser med oss. Det er morsomt med bøker litt utenfor allfarvei (selv om "Øya" ikke akkurat kan kalles det, kanskje).

  Pludrehanneklem

  SvarSlett
 3. Hei.
  Den har jeg lest, og jeg elsket den. Har tenkt å lese den igjen.
  Gleder meg til å følge boktipsene dine..

  Ha en fin dag.
  Linda..

  SvarSlett
 4. "Øya" er knallbra!!! Jeg er en sånn typisk lesehest, som ALLTID leser... Jeg kan faktisk ikke huske sist jeg IKKE leste på en bok. Så gøy at du skal skrive om noen av favorittene dine... Kanskje jeg finner en jeg ikke har lest enda :) :) Må følge med på neste bok-innslag... og trenger du tips tilbake så bare si ifra :)

  SvarSlett
 5. Hei. Denne boka er bare helt fantastisk. Er heller ikke medlem av bokklubb, jeg bruker biblioteket¨, men enkelte bøker bre må jeg eie. Som *Øya* Jeg er veldig glad i å lese, og leser alltid ei bok. Ha ei fin uke, snuppa. Klem fra Mai Liss

  SvarSlett
 6. Dette hørtes ut til å være en flott bok! Så bra at du tar deg tid til å "anmelde" for oss - jeg tar tipset med meg på veien til mamut salget :o)

  Ønsker deg en flott uke!

  Klem fra Hildegunn

  SvarSlett
 7. Hei hei :)
  Kos å kunne slappe av med en bok i ny og ne. En anderledes avkopling i hverdagen :)

  Takk for koselig kommentar hos meg igjen :)
  Ja er det ikke godt at vi får en skikkelig vinter for en gangs skyld:) Kan nesten ikke huske sist vi hadde en så lang og hvit vinter:) Deilig er det, når det er fint vær ute og ikke alt for kaldt:)

  Kose deg masse i kveld da :)
  Klem Tina

  SvarSlett
 8. Mmmm dette er nok en av de beste bøkene jeg har lest, og jeg har lest mange!!!

  Akkurat nå leser jeg oppfølger boken til Hislop, men den er ikke av samme kaliber.

  Har du ikke lest øya henger jeg meg på - les den den er vidunderlig, og også litt trist!
  hiLDE

  SvarSlett
 9. Hej Chathrine.
  Tak for tipset om bogen " Øya".
  Den lyder fin, så jeg vil prøve om det går an at låne den på billioteket her i landet.
  Jeg er med i en læsegruppe på 5 damer, hvor vi skiftes til at mødes hos hinanden, få lidt god mad, og diskutere sidst læste bog.
  Det er altid den, vi er hos, som vælger næste bog.
  Hvis denne er oversat til dansk, kunne jeg måske foreslå den, når det er min tur.
  Stort klem.

  SvarSlett
 10. Veldig god ide, Cathrine. Fortsett og skriv bokomtaler. Denne boka har jeg hørt om før, men nå fikk jeg virkelig lyst til å lese den! :)

  SvarSlett
 11. I love reading and this sounds like a good book. I remember reading the book "Hawaii" years ago, which was of course was a novel about the island of Hawaii, but also include much info about the leper colony on one of the islands there.
  Blessings,
  Marcia

  SvarSlett