tirsdag 26. januar 2021

Broderi: Slik syr du en fin hullfald!

Da jeg broderte Juleløperen det tok nesten 50 år å fullføre, laget jeg hullfald for aller første gang!
En hullfald er prikken over i'en hvis du skal falde inn en brodert duk eller løper, og her viser jeg deg hvordan! 
Start med å brette inn dobbelt fald, og tråkle en godt synlig tråd der hullfalden skal gå. Brett så en dobbel brett inn mot tråkletråden. Tråkle faste bretten. Hjørnene bretter du slik.
Trekk så ut 1-2 tråd der hullfalden skal gå. 
Marker noen cm. før hvert hjørne, og klipp av tråden der.
Løsne trådene frem til hjørnet, og fest dem slik. Trådene gjemmes senere inn i hjørnet, før hjørnesømmen sys til. Dette gjorde jeg under veis.
Du sparer en del tid på å lage hullfald og sy inn brettekanten samtidig, og det er det jeg viser her.
Gjør slik:
 
Stikk nålen under 3 tråder. Trekk tråden igjennom. Stikk nålen igjennom på nytt, samtidig som du stikker nålen gjennom kanten på falden. Stram godt, og gjenta! Klikk på bildet for å få det større.
Fra forsiden ser det nå slik ut.
Jeg synes en hullfald blir en perfekt avslutning på arbeidet!

4 kommentarer:

 1. Fantastisk flott innføring i hullfald! Det er det lenge siden jeg har sydd! Jeg har gått på husflidskole og lært diverse broderisømmer og sting. Brodering er deilig, meditativt og passer utmerket i disse koronatider. Tysen takk! :)

  SvarSlett
 2. Broderi din er et mesterverk ... Jeg gratulerer deg, kjære Catherine, og jeg liker motivet så godt. Jeg er veldig glad for å se.
  Takk for forklaringen om hullsømmen, det gir mening for meg ... takk. Jeg pleide å brodere med moren min ... mye tidligere ... vi broderte duker med blomster eller jul og påskemotiv.
  Jeg er glad for teppet ditt. Så vakker.
  Mange varme hilsener. Viola

  SvarSlett
 3. Så nydelig broderi, finnes det oppskrift? Hvor får jeg evt tak i det? Hilsen Wenche

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette er et gammelt, dansk mønster fra 1969, som kunne bestilles fra et ukeblad den gangen. Men jeg tror ikke du får tak i det i dag.

   Slett

Jeg har fått et økende problemer med spam i kommentarfeltet, så derfor må kommentarer godkjennes av meg før de publiseres. Ha en fin dag!