lørdag 28. februar 2009

Filleryer skaper lune hjem!

De finnes i alle hjem, og er toppen av gjenbruk = filleryer! Man blir aldri riktig lei dem, og de skaper uten tvil lune hjem! Bilde: Drömmen om ett sommarhus (Sköna Hem).
Her ser vi filleryer på gulvet i kunstner Carl Larssons hjem Lilla Hyttnäs i Dalarna, Sverige, som er  gjengitt i hans eget bilde "Lathörnet" (Cosy Corner) fra 1894!
Fargene på filleryer kan varieres i det uendelige, og de lages  gjerne ut fra prinsippet man tager hva man haver!
Vask av filleryer er vel ikke det enkleste, men i gamle dager holdt det nok for det meste med at man ristet dem litt - gjerne i hodet på naboen! Her fra en bygård i Oslo. Kilde: Oslobilder.
Vask og skrubbing av filleryer skjedde gjerne i et vann eller i en elv. Man kan også legge filleryene ut i snøen, vende dem flere ganger, for så å henge dem til tørk. I dag er det flere vaskerier som tar imot filleryer til vask.
Duften av rene, nyvaskede filleryer på nyskurede gulv, er vel toppen av lykke!
Filleryer kan man faktisk også hekle med en ekstra grov heklenål! Oppskriften til matten over finner du hos DROPS her!

6 kommentarer:

 1. Ja filleryer er tingen...Har alltid en liggende i gangen...er jo veldig praktisk også...så kan de fleste vaskes...Koselig innlegg av deg:O)Klem fra Maliva

  SvarSlett
 2. Takk for inspirasjon,jeg hadde nesten glemt filleryene.Husker at mormor klippet opp gamle klær og fikk vevd ryer.Ønsker deg en god helg.

  SvarSlett
 3. For et supert tips,å hekle rund fillerye! Det tror jeg kan bli et veldig fint alternativ til de små runde teppene fra Ikea. Jeg er klar til jakten på fine stoffer på neste loppemarked!

  SvarSlett
 4. Det ligger mye kultur i filleryer :) Var på en filleryeutstilling en gang, innmari artig å se hvor ulike de faktisk kan være.

  SvarSlett
 5. Hei du........
  Så hyggelig,det er bare å låne plass en annen gang også.
  Tone fortalte meg i går at du hadde blogg.Koselig at du stakk innom.
  Hilsen Heidi

  SvarSlett
 6. Hei!
  Kjempefint innlegg om filleryer!
  Som den store hekleentusiast takker jeg for inspirasjonen, jeg har ikke hørt om kristtorn heklenåler.
  Ofte vasker jeg mine store filleryer i dusjenkabinettet; legger de i bløt i biotex. en stund - spyler deretter godt- legger de til tørk på det varme badegulvet.
  Ha en fin dag:D)
  Hilsen Jorunn

  SvarSlett