tirsdag 12. juni 2012

Vrifrukt - en ekte mormor-blomst!

Vrifrukt (Streptocarpus) har vært nesten helt ukjent for meg, selv om jeg kan huske å ha sett den i mormors vinduskarm en gang for lenge, lenge siden! Men, så leste jeg om den i Lev Landlig nylig, og tenkte: ... En sånn ønsker jeg meg!

Og da jeg var på besøk hos Ida Elisabeth nylig, hadde hun vinduskarmene fulle av denne vakre og sarte mormor-planten! Hun kunne fortelle at den likte trekkfulle vinduskarmer og pent stell!

Her står det: Vrifrukt Streptocarpus - Halvskygge, holdes moderat fuktet og gjødsel hver annen uke i vekstperioden. Holdes kaldere, tørrere og ingen gjødsel om vinteren

Og, jammen meg, fikk jeg med meg en plante hjem! Jippi! Den var uten blomst, så det var uvisst hvilken farge den hadde. Men få dager senere tittet en blomsterknopp frem, og når det foldet seg ut var den vakker rosa!

Vrifrukten skal være lett å formere, ved at man tar en bit av et blad, og setter det rett i jorden. Så det skal jeg gjøre straks min plante har blitt litt større!

Denne gamle muggen med nydelig blomsterdekor, har jeg ofte stående fremme! Den er arv etter en gammel tante, og har her fått celebert selskap av Vrifrukten!

Men til vanlig står Vrifrukten i kjøkkenvinduet, som vender mot øst. Det er godt å ha en blomst der igjen, nå som Pelargoniaene har vinket farvel til innelivet, og nyter glade sommerdager ute!

Men jeg ønsker meg flere Vrifrukt, og selvsagt jeg skaffe meg en i BLÅTT! Noen som har et blad eller to å sende meg, uansett farge?

Med ønske om en fin dag!


10 kommentarer:

 1. Jeg bare MÅ finne meg en slik plante! Her i huset blafrer gardinene når det blåser, så den må jo passe perfekt i Bustehjemmet! De fleste blomstene mine bukker nemlig under for "gammelt hus-klima" :-/
  Takk for godt tips!
  Ønsker deg en fin tirsdag :-)
  Busteklem

  SvarSlett
 2. Så fin den var. Har ikke hørt om eller sett en slik før, men den var virkelig flott.
  Klem Tone

  SvarSlett
 3. Hei Cathrine!
  Denne hadde mamma!! Hadde helt glemt den, og navnet visste jeg heller ikke..
  Skjønn er den.. Kanskje det blir en tur til hagesenteret i dag ;)
  Ha en fin dag da :)
  klem Laila

  SvarSlett
 4. Koselig vrifrukt!
  Jeg er en varm tilhenger av vrifrukt. De kan trives med lite lys og de blomstrer som bare det. De snur seg mot lyset, derav navnet, så man må vende litt på pottene en gang i mellom. Det finnes så mange farger og størrelser - morsomt! Det må innrømmes at bladene ikke er så aldeles vakre, men man kan jo ikke få alt her i verden.
  Lykke til - det er bare å samle *S* - Liv

  SvarSlett
 5. Så skjønn blomst! Gøy når de kan formeres via et blad. Håper du finner en blå =)

  SvarSlett
 6. Hva synes du om min farge? Se innlegg:
  http://rosesommer.blogspot.no/2012/06/vrifrukt.html

  SvarSlett
 7. heldig du var som fikk en sånn! :) jeg fikk to fra min mormor, men har klart å ta livet av begge to... :/

  SvarSlett
 8. Koselig med slike"gamle" blomster. Vår gamle husvert i Skien på slutten av 70 tallet hadde vinduene fulle av dem - i "alle" farger både ulike rosa, blå og hvite. Men slike gamle Falkumvillaer var det perfekte sted for alle slags mormorblomster. Har aldri hatt det så frodig i vinduene som på den tiden.
  Håper du er heldig å få tak i blå også!
  Fin kveld til deg fra Berit

  SvarSlett
 9. Å så vakker heldige deg! HÅPER DEN OVELEVER!!!klem fra Eli:)

  SvarSlett
 10. Artig med slike "gamle" planter; denne har jeg aldri hørt navnet på før;) Godt at det er noen som tåler litt også...jeg har anskaffet min første Dronning Ingrid, og er spent på om den overlever sommeren;)
  Ha ei fin uke videre, klem;)

  SvarSlett