onsdag 2. mai 2012

Hans Dahl - Balestrands store sønn!

"I fjellene" Hans Dahl.
Jeg har tidligere nevnt at jeg er blitt veldig glad i kunstmaleren Hans Dahl (1849-1937) sine nasjonal-romantiske bilder, og har nok latt det dryppe et og annet inntrykk her på bloggen min!

"Hekules im forlegenheit!" (1893) Hans Dahl.
Tilfeldighetene ville det slik at for en del år siden kom jeg over et trykk med et morsomt motiv: Bunadskledde jenter ved en vakker, norsk fjord, som hadde det moro med gutten, som forgjeves forsøker å skyve en fortøyd robåt fra land!

Hans Dahl var født i Granvin i Hardanger, vokste opp i Bergen, og bygde seg hus i Balestrand i Sogn og Fjordane i 1893, der han hovedsaklig hentet sine motiv fra. Han var delvis bosatt i Tyskland, hvor de elsket hans bilder, og hvor han ble nær venn av keiser Wilhelm II.

I Balestrand var han viden kjent for å holde staslige sommerball med mange celebre gjester både fra inn og utland, blandt dem den tyske keiser Willelm II! Da sto lokalbefolkningen og tittet over gjerdet, og beundret både gjester, dans og oppdekning!

I NRK Fylkesleksikon står det: "Hans Dahl måla fjordar og landskap på Vestlandet, oftast bada i sollys, med raudkinna jenter i bunad og folk i robåtar som sentrale motiv. Han fekk stor omsetning på bileta i utlandet. Men samtidige norske kunstkritikarar var ikkje nådige. Dei hadde kring 1900 meir sans for impresjonisme og ekspresjonistiske bilete."
"Grisen er løs!" Hans Dahl. 
Og det var nok nettopp de nasjonalromantiske motivene, med bunadskledde jenter i flott vestlandsnatur, som jeg falt så ettertrykkelig for! I tillegg til at det alltid er en snert av humor i bildene hans!

Da Bygårdsmannen med frue i fjor sommer gjestet Balestrand, var det med et håp om at det ville finnes et aldri så lite museum, minnesmerke eller andre spor etter Hans Dahl. Men der ble jeg skuffet! Huset hans, Villa Strandheim, står der selvsagt, så det fikk jeg tatt noen fine bilder av. Men noen større samling av hans bilder, eller opplysninger om ham, måtte jeg lete lenge og forgjeves etter!

Ja, jeg måtte riktig grave det frem selv! I det kjente, historiske hotellet, Kviknes, fikk jeg tips om at det hang noen bilder, og der tok vi en tyvitt i salongene! Ellers skal det være mange bilder av Hans Dahl rundt om i de private hjem i Balestrand.

Gravstedet til Hans Dahl ble også en skuffelse. Det var ikke markert på noen måte, men jeg fant ut via DIS at han lå begravet ved Tjugym kyrkje, og vi tok en kjøretur dit fra andre siden av fjorden. Ved den nydelige, hvit trekirken, har Hans Dahl sitt siste hvilested bak en forvokst tuja, og uten det minste pomp og prakt som det sømmer seg stedets kunstmaler!

Og det forundret meg virkelig at ikke Balestrand selv har sett potensialet med at Hans Dahl har bodde og virket der, og å vise turistene dette! Hans Dahls hus sto ikke en gang avmerket på kartet som Turistkontoret delte ut, så opplysningen om hvilket hus han bodde i fikk jeg av vertskapet på Sjøtun camping, der vi bodde!

Ellers var det ikke et spor av Hans Dahl noe sted - ikke så mye som et postkort en gang! Så her er det noen jeg synes Balestrand kommune burde gripe fatt i, og gjøre noe med! Hva med å samle bildene hans i et aldri så lite museum? Vise hvilket hus han bodde i (det finner man her), og hvor han er gravlagt?
Jeg har skrevet om vakre Balestrand tidligere - se her! Men en gang i fremtiden, håper jeg Hans Dahls minne vil være mer synlig, så flere kan få mulighet til å finne spor etter ham når de besøker  Balestrand!

I mens får jeg glede meg over bildene jeg har av ham, og over den flotte turen vi hadde til Vestlandet sommeren 2011! Men blir det en gang et museum eller en ustilling med Hans Dahls bilder i Balestrand, tar jeg gjerne turen over fjellet til dette vakre, lille stedet ved Sognefjorden igjen!

Etterord: Dette innlegget skrev jeg i fjor høst en gang, og tenkte jeg skulle publisere det når det nærmet seg en ny sommer - bl.a. som et lite reisetips!

Og da NRK1 i går kveld sendte dokumentaren "Fotografen og Keisaren", om Balestrands storhetstid på tidlig 1900-tallet, var tiden kommet for å vise dere "mitt" Balestrand, og fortelle om Balestrands store sønn - kunstmaleren Hans Dahl!

Balestrand (se her) er virkelig verdt et besøk, og er mitt heteste reisetips for sommeren 2012!

5 kommentarer:

 1. God kveld Cathrine!
  Ja her i mormorhuset fulgte vi også med på det programmet (det vil si det var morfar som fulgte med, jeg så bare med et halvt øye), og jeg må innrømme at jeg egentlig ikke ofret den kjente kunstmaler en tanke. Derimot diskuterte vi høylytt keiseren og hans syn på damer! Og de to som satt og bladde i album , ja de var da noen riktig søte gamle damer. Hvis jeg ikke tar helt feil så var de vel døtrene til en venn av keiseren???
  Men at det er vakkert i denne bygda inne i fjorden er hevet over enhver tvil, forstår godt at du gjerne tar deg en tur tilbake.
  Fortsatt fin uke fra Berit

  SvarSlett
 2. Jeg syntes også bildene hans er fine, de er så fulle av liv "
  For et nydelig hus han hadde, jeg kjenner dessverre ikke så mye til ham.
  Ha en fin morgendag, klem.

  SvarSlett
 3. Hej!
  Väldigt intressant inlägg och bra tips på resmål. Dit skulle jag gärna åka...! Så vackra vyer och ett så fint hus! Precis vad jag tycker om.
  Klem, Pernilla

  SvarSlett
 4. For noen vakre bilder!!! Jeg har ikke mye malerier i hus, men disse ville jeg gjerne hatt! Så nydelig. Skikkelig nasjonalromantisk.

  Telemarkskanalen går rett nedenfor gården vår ;O) Jeg gleder meg veldig til å se Victoria skli forbi hver dag.

  Nå skal jeg gå inn og lese innlegget ditt litt mer nøye. Så spennende!

  SvarSlett
 5. Jeg så TV-programmet, det var så koselig og artig hvordan de hadde funnet dette albumet på loftet. Magdalena, som hadde tatt bildene, må jo ha vært litt av en dame - det var ikke ofte en dame håndterte kamera på den tiden, og flink var hun også.
  Jeg liker også bildene til Hans Dahl - de er så romantiske og fine. Som de sa i TV-programmet - han plukket ut de peneste jentene og dresset dem opp i bunad og brukte dem som modeller. Balestrand har en jobb å gjøre her - vi får håpe de følger med på bloggen din :-)
  Ha en fin fredag!

  SvarSlett

Jeg har fått et økende problemer med spam i kommentarfeltet, så derfor må kommentarer godkjennes av meg før de publiseres. Ha en fin dag!