tirsdag 7. august 2012

God bok: Jeg skal gjøre deg så lykkelig, av Anne B. Ragde.

Hun som sa det, mente det sikkert, men fikk hun det til? Det får du vite i Anne B. Ragdes siste bok Jeg skal gjøre deg så lykkelig!

Lysten til å lese boken, som utspiller seg i Trondheim i 1965, fikk jeg da jeg så programmet Brenner - historier fra vårt land på NRK, der Ragde fortalte om handlingen i boken.

Da forsto jeg at denne boken måtte jeg bare lese! For dette var som høre om min egen barndom i en boligblokk på Kaldbakken i Oslo, hvor livet i 1965 var akkurat slik!

Dette skriver Oktober Forlag om boken:

1965: I den norske velferdsstaten er alt lagt til rette for glansfylte dager. Husmødrenes arbeid er blitt enklere, med innlagt vann, kjøleskap og vaskemaskiner, i effektive borettslag tilpasset en ny tid.

Oppgang A i borettslaget Ungdommens Egen Heim litt utenfor Trondheim er en verden av frodig livslyst og sosial kontroll, hvor åtte familier lever tett på hverandre. De hjemmeværende vurderer hverandres påkledning og livsvaner og serverer kritiske blikk og stikkende kommentarer. Her tilbys hjemmepermanent og sladder, posesuppe og barnepass – og er man riktig heldig, får man et glimt av damen i fjerde som utfører fredagsvasken splitter naken.

Og en dag kommer en ung altmuligmann som tilbyr seg å installere kikkhull i dørene.

I Jeg skal gjøre deg så lykkelig tegner Anne B. Ragde et presist tidsbilde, samtidig som hun viser frem hemmelige lengsler og undertrykt redsel i en verden som søker å ligne en idyll.

Og idyll var det nok - i hvertfall for barna, som jeg tror opplevde en veldig trygg barndom!

Da boken kom i hus, fikk jeg et stort dilemma! Jeg var mitt i Marius, og hadde begynt på erme nr. 1. Jeg hadde satt meg et mål om å bli ferdig med den, eller i hvert fall starte på mønsteret før helga var omme, men det ble valgets kval!

Hva tror dere at jeg valgte? Strikketøyet eller boken? Svaret får dere i morgen!

9 kommentarer:

 1. Den boken hørtes ut som jeg bør lese.
  Ønsker deg en flott tirsdag
  Klem Tone

  SvarSlett
 2. Takk for godt boktips! Jeg klarer aldri legge fra meg bøkene jeg leser. Så jeg antar at du valgte boken. Strikke gjør du sikkert i blinde og du klarte vel å komme i mål med begge deler samtidig:-)

  Åhh du minnet meg på at jeg må ut og plukke rips!

  Ha en flott dag!

  Klem:-)

  SvarSlett
 3. Takk for bok tipset !
  ti hi jeg tipper du bare måtte lesa litt i bokem ..ti hi ønsker deg en god dag med bok eller strikketøy:))
  klem fra ELI:))

  SvarSlett
 4. Hei!
  Hvis du ikke valgte boka, så kan du fortsatt sitte å glede deg til den mens du strikker. Jeg koste meg i allefall gjennom hele boka.

  SvarSlett
 5. Å du valgte vel boken kan jeg tenke meg?? Det hadde i alle fall jeg gjort. Strikketøyet kan vente, men aldri en spennende bok. begynte så smått på Unni Lindell's "Djevelkysset" her om dagen og lot maling være maling til siste side var lest. Utrolig spennende.
  Er så vidt innom gamlehuset igjen. Har hatt besøk av megler idag, så nå kommer det på Finn etter hvert.
  Fortsatt fin uke fra berit

  SvarSlett
 6. Å, ja, det var vel begge deler den gangen også, men fasaden var så viktig.
  Min mor, som fikk syv barn fra 1949 til -59, synes mødre nå for tiden er så flinke til å ta tid til det som er viktig sammen med barna og ikke bare passe på at de har rene og hele klær.
  Da jeg fikk mitt første barn 21 år gammel, hadde vi en nabofrue av den gamle husmortypen. Hun så på klokken hvis jeg satt ute med vognene mens babyen sov, og mente at nå måtte jeg vekke babyen, for nå var det stelletid!

  Men nå har du greid å vekke min nysgjerrighet på denne boken ihvertfall. Men FØRST må jeg montere genseren jeg har strikket til mitt ventede barnebarn :)

  SvarSlett
 7. Tro om ikke du fortsatte med strikketøyet?

  Den boken hørtes fin ut, aldri lest noe fra henne før, kanskje dette skal være første boken?

  Lykke til med lesing og Marius genser :)

  SvarSlett
 8. Jeg tror du beherska deg og nå kan se fram til en koselig lesestund. Hvis ikke du fikk gubben til å lese høyt for deg mens du strikket da!

  SvarSlett
 9. A good book is always hard to put down. I hope you enjoyed it!
  Blessings,
  Marcia
  (Thanks for keeping in touch via Facebook, I know I've been absent in blog land lately):)

  SvarSlett

Jeg har fått et økende problemer med spam i kommentarfeltet, så derfor må kommentarer godkjennes av meg før de publiseres. Ha en fin dag!