lørdag 21. august 2010

Gamle halstørkler på Zornmuseet i Mora!

Et av sommerens store reisemål, var Mora og besøket på Zornmuseet, og ikke minst sommerens utstilling av gamle hode- og halstørkler tiltrakk min oppmerksomhet! Her var det nemlig mye interessant for en som er opptatt av gamle tekstiler og folkedrakter! I mellomtiden vandret bygårds-mannen langs vakre Siljans strand, så jeg fikk nyte utstillingen i eget tempo!
Zorns Texstilkammare
inneholder en fast utstilling med bondetekstiler og folkedrakter fra Mora, og i hele sommer kan man også se Bergitta Farhang og Ingrid Herrdins utstilling "Folklig Grannlåt", hvor man får se en stor samling av gamle hode- og halstørkler fra Mora og Dalarna! Se omtale av utstillingen her. Bildene her er tatt og publiseres med tillatelse av Zornsamlingarna.
I deres nystartede firma Design Bi-In-Mora, har de også utviklet nye mønstre, som bl.a. "Åkervinda", som tar opp et gammelt mønster fra en Mora-trasur. Trasur er det samme som tørkle på Mora-mål. Her ser man bordet som er dekke i anledning kronprinsesse Victorias bryllup, hvor mønsteret "Åkervinda" er brukt. Stoffet er håndtrykt på halvlin, og kan kjøpes her. Boken om gamle tørkler, Folklig grannlåt, kan kjøpes her.
Tradisjonelle bryllupsantrekk fra Dalarna har alltid vært veldig fargerike (se her), og her har Design-Bi-In-Mora laget en moderne versjon av en brudedrakt, hvor de har latt seg inspirere av både Mora- og Dalarna mønstre, såvel som mønstre fra øst, slik som Russland og Balkan.
Ellers i den faste utstillingen finner man en stor draktsamling, og over er Emma Zorns egen kniplingpute! Hun var sterkt opptatt av de lokale håndverksstradisjonene, og var bl.a. med å starte Mora Hemslöyd.
Hos Magasinet Bunad kan man få kjøpt KULLA halstørkler fra Durán Textiles, som kommer fra Dalarna - se her! Ellers anbefaler jeg sterkt et besøk i Zorns Textilkammare i Mora, og sommerens utstilling av hode- og halstørkler, som varer frem til 31.8! Besøket vårt på Zorngården vil dere få høre om litt senere!

9 kommentarer:

 1. Der hadde nok jeg også kost meg :-)
  Ha en fin helg Cathrine og tusen takk for koselig hilsen!
  Klem, Hege.

  SvarSlett
 2. Ja, her var det mye fint!

  Ha en fin helg, og så sees vi etter hvert :)

  Klem fra Sylke

  SvarSlett
 3. Fantastisk bryllupsantræk, så romantisk og typisk svensk!

  Klem Helle

  SvarSlett
 4. Så fantastiske brudedrakter :)
  Takk for at du delte!

  SvarSlett
 5. Der var det mye flott! Fint at tradisjoner føres videre.

  SvarSlett
 6. Que hermosas telas y como siempre tan interesante su artículo. Feliz fin de semana.

  SvarSlett
 7. Hi Cathrine
  I'm so happy. The last day we can still visit the exhibition.
  Thank you for this post.
  Have a nice sunday.
  Klem Willy

  SvarSlett
 8. I love seeing these textiles Kathrine. They are beautiful. Thank you so much for sharing them with us.
  Blessings,
  Marcia

  SvarSlett
 9. For en fantastisk guide og fotograf du er.

  Her var det virkelig mye vakkert å hvile øynene på. Tusen takk for titten.

  Klem fra Astrid

  SvarSlett

Jeg har fått et økende problemer med spam i kommentarfeltet, så derfor må kommentarer godkjennes av meg før de publiseres. Ha en fin dag!