mandag 11. juli 2011

Hva er dette?

Denne merkelige tingen kom vi over i Sverige tidligere i sommer. I en bortgjemt liten bruktbutikk (Lyckan, Petersbergsv. 79, Vänersborg), dukket det opp en gjenstand som verken vi selv eller andre har klart å finne ut hva er!
Både de ansatte i butikken og andre kunder fikk prøve seg! En godt voksen dame i 70-årene ble vel det nærmeste vi kom en tradisjonell husmor fra forrige århundre! Men selv ikke hun visste det!
Annet enn at det er en sveiv av noe slag, og trolig var ment for bruk på kjøkkenet. Eller tar vi helt feil? Og i så fall HVA er det man skal sveive opp med den?
Et annet god forslag har vært at det er en nøstemaskin, og det høres ikke så gærn't ut det heller! Men da tenker jeg at det jo er det man til alle tider har hatt garnvinne/hespetre til, så trengte man dette da? Men med den moderne tid, kom vel nye forsøk på å løse klassiske oppgaver, så man skal aldri si aldri!
Men helst så tror jeg at det er et kjøkkenredskap, ikke minst fordi det er Madam Blå farge på den! Men nå er jeg spent på om noen vet svaret, og gleder meg til å høre hva dere tror!

12 kommentarer:

 1. Det jeg TROR er at det er en del som mangler......
  For.... når du sveiver så går den pinnen også rundt sant? Så meningen må jo være å "nøste" eller å "tvinne" eller å "samle" noe.... Dette sagt så begynner man jo ikke å nøste noe eller samle noe på en sånn pinne som det der... man gjør ingenting med en sånn pinne... egentlig... så se om du finner slitasje på pinnen et sted eller no som tilsier at det skulle ha vært en mutter eller en annen slags del på den som ikke er der....?

  Og så lurer jeg på om de gjengene der.... om det er plass til noe inni dem eller om de bare er der for å få hjulet til å gå rundt eller om de har en annen funksjon?

  Jeg tror også det er kjøkken egentlig.... og jeg tror faktisk det er mat også..... og jeg mener da at jeg har sett noe sånt engang.... men husker overhode ikke hvor... hmmmm du? Jeg skal sende bildet til morfar jeg... han er et levende leksikon :)

  SvarSlett
 2. Dette var en finurlig innretning! Jeg har i alle fall ingen peiling. Men fin var den og passet perfekt på ditt kjøkken. Den er jo blå!
  Etter en rolig helg med alle sluser åpne, så er det i dag et vidunderlig vær. Spørs om det ikke blir en tur i skjæra i dag, selv om badetemperaturen ikke er på min side. Fortsatt god tur videre i sommernorge!
  Klem Berit

  SvarSlett
 3. Dette er en spolemaskin til vev. Jeg har en lignende sak som jeg skrev om for en stund siden der jeg fikk god hjelp til å finne ut hva den brukes til: http://husetilunden.blogspot.com/2011/01/noen-som-vet.html

  Flott er den iallefall, og jeg har sett flere som ønsker å kjøpe denne type redskaper på nettet.

  Mona

  SvarSlett
 4. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 5. Hva skulle man gjort uten Hjertedamas ekspertise:-) Da hører den i alle fall ikke hjemme på et kjøkken:-) (og jeg som ville foreslått epleskråttfjerner, godt jeg ikke gjorde det:-)
  Ha en fin dag!
  Klem fra Hjørdis - som nesten drukner i monster-regnet.

  SvarSlett
 6. He-he, men Jjeg vet hva det er!!!!!!! He-he, jeg vever, og bruker den til å sveive opp mine garnspoler som jeg legger i skyttelen når jeg skal veve. Man surrer en bit med brunt papir, som er klippet i sirkel, rundt den pinnen. Trådenden fra garnet blir lagt inni mellom, så sveiver man mens man fører tråden frem og tilbake for å fylle opp spolen. Så det er en nødvendighet når man skal veve, og jeg er faktisk på jakt etter en sånn. Kjøper den gjerne av deg!!!!!!! (epost: hjertedamasblogg@gmail.com) Jeg vever på bygdekvinnenes vevstue i nabobygda, men har en vev hjemme som jeg skal begynne å ta i bruk til høsten. I mellomtiden prøver jeg å samle litt utstyr, men mangler en spolemaskin. Klemz Grethe

  11. juli 2011 09:32

  SvarSlett
 7. Hjertedama da... du vet jo alt du! Og så jeg som har en hel familie der oppe på hytta med 2 bærbare og trådløst nettverk til å spekulere nå :) hihihi.... men da har de jo noe å holde på med :)

  SvarSlett
 8. Det er en "nøstemaskin" for å lage spoler til skyttelen når man vever. Man tar en kvadrat papir innerst for så å sveive på vevgarn:o)

  SvarSlett
 9. GØY at gåten ble løst. Jeg ble veldig nyskjerrig på hva det kunne være selv, og da var det jo topp å kunne lese svaret! Flott redskap!! Og du kan jo ha den på kjøkkenet til pynt selvom det ikke er et kjøkkenredskap!

  SvarSlett
 10. En spolemaskin!
  Denne lager du spoler til veven med, slik en annen allerede har funnet ut.
  Du tar et papir rundt den "pinnen" som står fram på spolemaskinen og fester garnet du skal bruke til innslaget i veven med det. Så sveiver du til du har et passe stor spole som du fester i skyttelen til veven. Skyttelen har en "pinne" som du kan løsne og tre gjennom spolen. Nå kan du føre skyttelen fram og tilbake i veven.
  Nå mangler du bare resten av veven :)

  SvarSlett
 11. Ja, den var spesiel... Men det ser ut som du har fått svar på det :)
  Ha en fin dag :)

  SvarSlett
 12. Hei;)
  En sånn en har jeg!
  Det er for å spole tråd på ruller som skal brukes i vevskyttelen;)
  Er jeg en nesten ekte husmor fra forrige århundret da??

  Ønsker deg en fortsatt fin dag;)
  Sommerhilsen Ann-M.

  SvarSlett

Jeg har fått et økende problemer med spam i kommentarfeltet, så derfor må kommentarer godkjennes av meg før de publiseres. Ha en fin dag!