tirsdag 12. juli 2011

Klart svar!

Så var det noen som visste det! Noen kloke hoder som hadde sett denne tingen i bruk før, og kunne fortelle at det ikke var en eple-skrelle-maskin! Ei heller en fiskesnøre-oppruller eller et kjøkkenredskap, selv om det var Madam Blå farget aldri så mye!
Så der røyk teorien om den gode, gammeldagse husmoren, som rullet eller sveivet noe opp i det landlige kjøkkenet, med forkle på magen og smil om munnen!
For den har med et håndverk å gjøre, og en klassisk kvinnesyssel gjennom tidene, nemlig VEVING! Og her ser dere den i bruk! Det er en spolemaskin for vevspoler, og det var det flere som visste! Hjertedama skrev:
"Jeg vever, og bruker den til å sveive opp mine garnspoler som jeg legger i skyttelen når jeg skal veve. Man surrer en bit med brunt papir, som er klippet i sirkel, rundt den pinnen. Trådenden fra garnet blir lagt inni mellom, så sveiver man mens man fører tråden frem og tilbake for å fylle opp spolen."
Så da vet vi det! Og jeg skal bruke ferien til å vurdere om den er til salgs, Hjertedama! En god sommeruke til dere alle!

6 kommentarer:

 1. hei Cathrine,
  så flott denne var, alltid hyggelig å vite hva den har vært til,
  koselig liten sak dette her.
  ønsker deg og dine en fortsatt nydelig uke, her skinner sola, å det lover godt.
  klem fra sylvia

  SvarSlett
 2. Å, så godt du fikk svar. Jeg fikk nesten ikke sove i natt, for jeg VISSTE jeg hadde sett en sånn før, på et bygdemuseum, eller noe.
  Og så artig med det bildet som viser den i bruk, da :-)
  Håper solen skinner hos deg også, og nå skal vi til Rakke utenfor Stavern med mat, lesestoff og solkrem!! Ahhhh....

  SvarSlett
 3. Hej Cathrine
  Thank you for the information.
  Also a lovely karamel-tin from Dalarna your showing.
  Have a nice day, klem

  SvarSlett
 4. Ja, det var fint å få et svar, og artig at jeg fant det bildet som viser den i bruk! Litt flaks skal man ha!

  Her hvor vi er regner det og er 13 grader, så det høres deilig ut med sol! :-)

  SvarSlett
 5. Hei, hei!!!! Artig bilde, som viser hvordan vevetradisjonene forgikk på bygda før i tiden. Det finnes jo en masse merkelige redskaper, som er oss totalt ukjente i dag. Men du var jo egentlig inne på det sjøl, at det var noe med spoling. Men det som forvirrer, er jo dette med papirbitene,som ikke er der, og som man surrer rundt stanga, og legger tråden inni. Håper du får en aldeles fortreffelig dag!!!! Klemz Grethe

  SvarSlett
 6. Så koselig bilde du fant!!
  Ha en fin dag!
  Klem:-)

  SvarSlett

Jeg har fått et økende problemer med spam i kommentarfeltet, så derfor godkjennes nå alle kommentarer av meg før de publiseres. Ha en fin dag!