lørdag 5. mars 2016

God bok: Stoner av John Williams.


Dagens lesetips er Stoner av John Williams (1922-1994) - boken som har blitt omtalt som en ukjent og glemt perle i amerikansk litteratur!
Den ble første gang publisert i 1965. Men fikk sitt gjennombrudd 40 år senere, da den ble gjenutgitt i en klassikerserie: "Den beste amerikanske romanen du aldri har hørt om!"
Stoner (Cappelen Damm) bergtok meg fra første stund! 
Forlaget skriver:
"William Stoner er født mot slutten av det 19. århundre i en lutfattig bondefamilie i Missouri. Han blir sendt til universitetet for å studere agronomi, men forelsker seg i stedet i litteratur og omfavner livet som akademiker.
Etter som årene går, møter Stoner motgang på motgang: Hans ekteskap inn i en respektabel familie fremmedgjør ham fra foreldrene, hans karrière bremses, hans kone og datter vender seg vekk fra ham og en sjelsettende forelskelse blir satt under press fra trusselen om skandale.
Hans liv er stille, og etter hans død er det få som husker ham. Likevel, med oppriktighet, medfølelse og en intens kraft avdekker denne romanen universelle verdier.
Stoner forteller om de konflikter, tap og seire som mennesker gjennomlever selv om de ikke noteres i historiebøkene, og tar tilbake betydningen av hvert enkelt menneskes liv. Denne dypt rørende, lysende romanen er en stille, men perfekt leseropplevelse."
Et lavmælt mesterverk, er boken blitt kalt. Og det kan jeg bare slutte meg til! Stoner anbefales på det varmeste! 
Møtet med forfatteren John Williams ga mersmak! Så nå skal jeg skaffe meg hans bok Butcher's Crossing.
Så kan jeg veksle mellom å lese og brodere foran peisvarmen!

1 kommentar:

  1. Jeg er så enig i din beskrivelse av boken. Denne stille boken gav meg mye og jeg har tenkt mye på Stoner i ettertid! Takk for boktips om ny bok. Ønsker deg en god uke med en klem fra Birte

    SvarSlett

Tusen takk for kommentaren din! Jeg har fått et økende problemer med spam i kommentarfeltet. Og derfor godkjennes nå alle kommentarer av meg før de publiseres. Ha en fin høstdag!