fredag 8. april 2011

God, gammeldags klassiker!

Jeg blir visst aldri lei av det klassiske stråmønsteret i blått, og kunne nok samlet i evighet på dette serviset, og mange deler! Men her som alltid er det skapplassen som bestemmer, og jeg må nok innrømme at det er temmelig fullt!Stråmønsteret ble først laget av kineserne, før det på 1700-tallet ble tatt i bruk av Meissen fabrikken i Tyskland. Derfra spredte det seg til Skandinavia, hvor bl.a. Den Danske Porselænsfabrik og Porsgrunds Porselænsfabrik startet produksjon av mønsteret. Blåfargen hentet de fra kobolt-gruvene på Blaafarveværket i Modum.Stråmønsteret kalles også musselmønster, som kommer fra det tyske ordet "muschel" (musling). Navnet, mener man, henspeiler til rillene i porselenet, som minner om et muslingskjell. Det var derfor selve porselenet som ga det navnet. Det blåmalte mønsteret skal være stiliserte blomster - chryssantemum og potentilla. Motivet blir, selv den dag i dag, malt på for hånd, og ved Royal Copenhagen kan man se malerne i aksjon!
Visste du at det tar 874 penselsstrøk å male en tallerken? Og at det fra starten av var en ren mannsjobb? Men fra 1868 fikk også kvinner begynne som "blåmalere", og i dag er yrket kvinnedominert.Jeg selger nå disse 4 settene med kaffekopp, skål og asjett på min loppeblogg, så ta en titt her hvis du ønsker deg det på ditt kaffebord! Jeg har 25% vårrabatt akkurat nå!
En riktig god og vårlig helg ønskes dere alle!

8 kommentarer:

 1. Hei :-)

  Nydelig den serien :-) har litt av det servise selv. Går nok aldri av moten :-)

  Ønsker deg en flott helg :-)

  Klem

  SvarSlett
 2. Stråmønsteret er vakkert.
  Min mor har sånne kopper.
  Ha en fin helg!
  Klem : )

  SvarSlett
 3. Den serien der er bare rålekker!!
  Ha ei fin helg, klem fra meg;)

  SvarSlett
 4. Servise er helt nydelig, og takk for interessant historikk!


  Ønsker deg en fin helg med hilsen fra Mimmi-Leone

  SvarSlett
 5. Takk for interessant innlegg!
  Har vært på Blaafarveverket i Modum der de utvant koboltbått. Interessant.
  Dette mønsteret finnes i utallige variasjoner. Jeg har samlet en del fat laget av forskjellige fabrikker til forskjellige tider. De henger på veggen og gleder meg hver dag :)

  SvarSlett
 6. Det er et vakkert service! HAr mange gode minner knyttet til stråmønsteret da min mormor haddet det serviset.
  Klem

  SvarSlett
 7. Hi Cathrine it is a beautiful pattern, timeless.
  Have a nice weekend, klem

  SvarSlett
 8. Nydelig servise. Min mor hadde flortynne te/kaffikopper i denne serien, men de havnet hos min søster. Greit nok det. Det er fest når de blir tatt frem.
  Her i vår lille dovne sørlandsby er nå båtpussen i full gang. I dag er det tenåringens snipe som trenger renovering før seilsesongen. I påsken står familiens seilbåt for tur. Nå må jeg ut i det fine vårværet. Har noen roser som må stusses litt etter vinteren. God helg til deg.
  Hilsen fra Berit

  SvarSlett