torsdag 8. juli 2010

Hagebesøk på vakre Fredholm!

Som jeg fortalte dere for en ukes tid siden (se her), skulle jeg "ut på tur" med min bror og mor, og det ble en begivenhetsrik dag, for å si det slik! For årets sommertur gikk til Toten, hvor vi bl.a. besøkte Helen Fredholm og hennes vakre, engelske hage midt i Totenvika, like ved Skreia!
Der troner hennes herlige sveitservilla på en liten topp, med nydelig utsikt over Mjøsa, der vidstrakte jorder og vakker natur omkrantser huset og den frodige hagen! Men det ble en meget våt start på dagen, og vi var i stor tvil om det ville la seg gjøre med hageomvisning i høljende regnvær!

Så vi tok dagen som den kom, og startet med lunch på Eidsvoll i museets Kafé Standpunkt, og vi handlet litt i den hyggelige Museumsbutikken, der de har kopier av 1700-talls porselen og en mengde andre, fristende varer! Vi ble også fristet til å være med på omvising i form av et Sommerteater, som sikkert er en veldig fin måte å få omvisning på!


Bildet er lånt fra Eidsvoll1814
Etter lunch, og en liten runde mellom vakre Toten-gårder, og en lett middag i Peder Balkes Hus, sto vi på trappen til Helen Fredholm og gledet oss! Utrolig nok hadde det sluttet og regne, og himmelen ble bare lysere og lysere!
Og vi fikk en omvisning vi sent vil glemme, med både stedshistorie og om hvordan hagen var blitt til! Helen har reist mye i England og sett på engelske hager, hvor hun har hentet mye inspirasjon til hagens utforming og blomster- og plantesorter!


Her er det nydelige grusganger, porter, store stauder, roser, klematis, herlige sitteplasser og mye, mye mer! Hagebenken er omkranset av hvitbrokede spisslønn og snøballbusk, som har strødd et vakkert lag utover benken! Den historiske benken er håndlaget, kommer Fra Oldemors Hage, og lages i Brumunddal i Hedmark.


Lysthuset er et smykke i Helens hage, og hører virkelig en romantisk hage til! Jeg falt helt for det vakre lysthuset med nydelige detaljer, og nøt virkelig å sitte der med vakker utsikt ut over Mjøsa! På veggen mellom vinduene henger den såkalte Husprinsessen, som lages av Henning fra Toten.


På toppen av det hele - i det vakre lysthuset fikk vi servert en nydelig crumblepie, eller såkalt smuldrepai, med eple og bjørnebær, som smakte himmelsk! Den lages på det lokale Holmstad Hjemmebakeri, og ble servert med varm vaniljesaus av husets yngste sønn, som gikk i sin mors gode lære, og kunne fortelle oss ett og annet om både pelargonia og historiske roser!

Noen utvalgte rosersorter var og få kjøpt, og vi kunne selvsagt ikke la den sjansen gå fra oss, og endte opp med en nydelig gallicarose hver! Serviset Blå Fasan fra engelske Burleigh, som vi ble servert kaffe og kake på, skulle jeg også gjerne hatt med meg hjem - det er jo en av mine favoritter!


Helen har travle tider sommerstid, da besøkshagen hennes holder åpent både sent og tidlig! Men det er fremdeles mulighet til et besøk, som anbefales på det varmeste! Øverst her finner du åpningstider og hvordan du finner frem til Totenvika og Helens vakre hage!
Tusen takk for oss - vi kommer veldig gjerne igjen!

9 kommentarer:

 1. Så flotte bilder, Cathrine, og så fint det er der. Det hørtes virkelig ut som en deilig og opplevelsesrik dag!

  Ha en god helg! Klem fra Sylke

  SvarSlett
 2. Sikke dejligt indlæg idag, med smukke billeder fra fine huse og haver!

  Klem fra Helle

  SvarSlett
 3. Hej Cathrine It was a lovely day I can see it from the nice pictures.
  Klem Willy

  SvarSlett
 4. hei.
  åå så nydelig en hage,for en opplevelse dette måtte ha vært.såå mye lekkert overalt,å alle detaljer stemmer,til og med kaffe servise,kan jo ikke bli bedre da,
  nydelige bilder du deler med oss,
  ønsker deg herlige sommer dager.
  klem fra sylvia

  SvarSlett
 5. Cosas tan hermosas que nos cuentas, y lo maravillosas de las fotografias de esos lugares que parecen como de cuento, gracias por compartir

  SvarSlett
 6. Så fine bilder, kjempenydelig hage.
  Har selvfølgelig boka.
  Klem fra Elin

  SvarSlett
 7. Skulle gjerne ha besøkt dette stedet. Tror jeg må forsøke å huske det til jeg drar til disse trakter.

  SvarSlett
 8. Det må ha vært en givende og flott dag, som jeg er helt sikker på at min mor også ville storkost seg med. Hun har ekstremt grønne fingre, og "bor" på kne i hagen. 78 år er ingen hindring!
  Din mor har kanskje passert 60 hun også, så jeg tenker det var lurt å legge inn puste- og matpauser.
  Hagen var vakker, og museumsbutikken kunne jeg gjerne avlagt et besøk - om jeg hadde orket tanken på å kjøre så langt...
  Ha en riktig god helg!
  Klem fra Liv

  SvarSlett
 9. Dette var en omvisning det står respekt av. Jeg nøt hvert et bilde og flotte kommentarer har du også skrevet.

  Jeg er sikker på at dette er en opplevelse du aldri vil glemme.

  Klem fra Astrid

  SvarSlett

Jeg har fått et økende problemer med spam i kommentarfeltet, så derfor må kommentarer godkjennes av meg før de publiseres. Ha en fin dag!