onsdag 25. januar 2017

Historien om 2 gamle hus som gis bort!

I Sauda i Rogaland står 2 gamle våningshus og slåss mot fremtidens kraftutbygging! Det vil si, de har allerede tapt den kampen.
Og nå annonseres de under Gis bort Finn, hvor det står: Mot riving og gjenreising vert 2 våningshus frå 1800-talet, gr.fl. 38 og 45 m2 gitt bort. Begge hus er med unntak av kledning (og vinduer på Tre) i god stand. Flott gml. tømre. På Longabakka har huset dråpeskifer-tak, på Tre plater (frå 70-talet).
Og derfor ble jeg litt nysgjerrig, og ville finne historien bak gårdene, hvem som har bodd der, og hvorfor husene nå må flyttes. 
Det er våningshusene fra plassene Longabakka og Træet under Austarheim i idylliske Sauda, som nå må flyttes og settes opp et annet sted.
Grunnen er at det skal bygges en stor transformatorstasjon på Austarheim, og strekkes nye kraftledninger fra Sauda til Lyse. Og da må  dessverre gammelt kulturlandskap vike. 
Men først ble arkeologene satt inn (se her) for å vurdere området og verneverdien. Deres konklusjon kom i 2013, hvor Longabakka og Træe fikk stor verneverdi. Se her.
Men man fikk allikevel tillatelse til byggingen link, som starter høsten 2017. Så nå håper man at noen er villige til å ta vare på de gamle våningshusene, og sette dem opp et annet sted!
Jeg har som nevnt gravd litt i historien til Longabakka (Langbakke), og i 1875 bodde Endre Endresen (f. 1826), hans kone Siri Samsonsdatter (f. 1830), deres eneste barn Elen Amalie Endresdatter (f. 1858), en tante, og bestefaren Samson S. Djuvestøl f.1799) der. E. Endresen kjøpte Longbakka i 1871, og da hadde gården hatt mange eier på kort tid.
I 1891 er bestefar Samson borte, og en ny generasjon har overtatt. Da er datteren Amalie gift med Osmund Torgersen (f.1870), og de har fått sønnen Endre (1890). 
I tillegg til å drive gården, arbeider Osmund  som gruvearbeider hos The Norwegian Zink Co. Ltd i Sauda. Han overtok også gården Træet i 1888. Besteforeldrene Endre og Siri, tanten, samt et legdslem bor også på Longbakka i 1891.
I 1900 bor det hele 8 personer på Longabakka, og Osmund og Amalie har fått 5 barn! I tillegg bor bestemoren, Siri der, som har blitt enke. I 1910 har familien fått 10 barn, men har nå flyttet til gården Øyno i Etne, Sunhordaland. Der bodde de frem til 1913, da de returnerte til Sauda.
Hvem som bodde på Longabakka utover på 1900-tallet, har det vært vanskelig å finne ut av, men i 1950 eies gården av Tarald J. Østrem. Og kanskje var den ikke bebodd særlig lenge etter dette?
Husene har i hvert fall mye sjel og historie i de laftede tømmerveggene, og jeg håper virkelig at noen er villig til å flyttet dem! 
Du finner Gi bort-annonsen her. Siste nytt: Husene er nå gitt bort!

2 kommentarer:

  1. Takk kjære Cathrine for interessant rapport.
    Jeg er overbevist om at det finnes folk som gir disse to husene liv igjen... jeg skulle ønske jeg var enda :-))) Klem fra Viola

    SvarSlett
  2. Vilken spännande historia och fint hus...hoppas någon vill ta hand om det!
    Kram från Titti

    SvarSlett

Tusen takk for kommentaren din! Jeg har fått et økende problemer med spam i kommentarfeltet. Og derfor godkjennes nå alle kommentarer av meg før de publiseres. Ha en fin høstdag!