søndag 14. november 2021

Klassisk søndags dessert: Tilslørte bondepiker!

Tilslørte bondepiker ble laget av det man hadde for hånden: Husets eplesyltetøy, pisket krem og tørre brødsmuler som ble stekt i smør, og tilsatt kanel og sukker. 
I min oppskrift bruker jeg gjerne knust kavring eller griljermel, og ferdigkjøpt syltetøy.
Denne gangen ble desserten servert i porsjonsglass med en pepperkake som pynt! Ellers lager jeg ofte en stor bolle, så gjestene kan forsyne seg selv.
Oppskrift Tilslørte bondepiker (8 porsjoner)
 
600-700 gr. eplesyltetøy
12 ss knust kavring/griljermel
4 ss sukker
2 ts kanel
6 dl kremflløte

Stek knust kavring/griljermel, kanel og sukker sammen med smør på middels varme til det er gyllent. Avkjøl. Pisk kremfløten, og sukre etter smak. Legg delene lagvis i en stor bolle, eller i skåler. Sett kjølig. Desserten er mest "crunchy" samme dag, men er også veldig god dagen etter!
Det sies at det var dikteren Ivar Aasen som først «oppdaget» desserten Tilslørte bondepiker. Ryktene skal ha det til at han var veldig forelsket i en jente som lagde denne desserten, og han fridde mange ganger uten å få ja. En vakker dag tilbød jenta Aasen å smake på søtsakene hennes. Aasen var ikke vond å be, men ble skuffet da han skjønte det var snakk om dessert. Så skuffet at han ga desserten navnet «Tilslørte bondepiker». Foto.
I 1966 kom Nidar med en lettvint løsning - Tilslørte bondepiker i en liten pakke! Link.
Men Tilslørte bondepiker er ikke så vanskelig å lage fra bunnen av, og gjesten vil garantert bli glad for denne klassiske desserten fra manges barndom!

1 kommentar:

  1. Godsaker dette! Det er ikke så ofte vi har dessert lenger, men i høst fikk jeg masse epler av venninne Sara, og jeg har bl.a. kokt gammeldags eplegrøt. Med fløtemelk til er det kjempegod hverdagsdessert, og så kan Tilslørte bondepiker være forbeholdt søndagen. Bare nydelig!

    Ønsker deg fine novemberdager!

    SvarSlett

Jeg har fått et økende problemer med spam i kommentarfeltet, så derfor må kommentarer godkjennes av meg før de publiseres. Ha en fin dag!