lørdag 21. februar 2009

Freias sjokoladedrømmer og gode barndomsminner!

Da mine besteforeldre flyttet til byen på 1960-tallet, bosatte de seg i en bygård tvers over gaten for Freia sjokoladefabrikk! Så når vi kom på besøk, luktet det neste alltid sjokolade både ute og inne, og det var jo som en drøm for et lite barn! Tenk å få bo rett ved en sjokoladefabrikk!!!!
Mange husker sikkert at Freia hadde små bøker med oppskrifter som ble utgitt med jevne mellomrom. Det ble visst 7 stk., den første kom i 1929. Min mor hadde én, og da jeg senere fikk eget hjem, bestilte jeg også Freias bakebok hver gang det kom nye! Mine barn vokste også opp med Sultankake, Marmorkake, Dronningruter og Freias rullekake!

Men utgivelsen av disse bakebøkene har tatt slutt. Isteden har Freia satset på oppskrifter i det de kaller for Freias Hjemmekonditori.

Men når har det kommet en fantastisk samlebok som heter Freia Hjemmekonditori - Oppskrifter & Inspirasjon
hvor man har samlet en god del av oppskriftene fra de gamle bakebøkene, samt har lagt til litt nytt, og den boken er gull verdt for virkelig Freia-entusiaster! Jeg fikk den som overraskende gave av min mor nylig, og vet den kommer til å bli mye brukt her i huset! Boken kan kjøpes her eller i Meny-butikkene.

I anledning helgen kan dere få en liten, søt smakebit!

Dronningens Drøm:

· 3 egg
· 4 dl sukker
· 300 g smeltet smør
· 1 dl melk
· 5 dl hvetemel
· 1 ½ ts Freia Vaniljesukker
· 3 ts Freia Bakepulver
· 3 ss Freia Regia Bakekakao

Egg og sukker piskes til eggedosis, det tørre siktes i og røres inn vekslevis med melk og smeltet smør. Ha alt i en smurt og melet springform (24 cm). Stekes på 180°C i 30-40 minutter. Del kaken i to eller tre lag og fyll den med Freia Kakefyll med vanilje eller romsmak.

Sjokoladeglasur

· 3 dl kremfløte
· 400 g Freia Kokesjokolade 70 %
· 50 g smør

Gi fløten et oppkok og sett den til side, ha i sjokoladen. Når sjokoladen har smeltet røres blandingen sammen slik at den setter seg. Mykt smør røres i til slutt.

Dekor

· 3 pl Freia Kokesjokolade

Velg sjokolade etter hvor mørke du ønsker krøllene. Smelt sjokoladeplatene i en bolle i vannbad. Dekk en liten brødform med plastfolie. Hell sjokoladen i formen og sett den i kjøleskapet til sjokoladen har stivnet. Bruk en ostehøvel eller en potetskreller til å lage sjokoladekrøller. Krøllene blir finest hvis sjokoladen får ligge litt i romtemperatur først. Smør på sjokoladeglasuren og pynt som på bildet (se ovenfor).

God, søt helg!

3 kommentarer:

 1. Åhh, det høres herlig ut :))Et flott barndomsminne :)
  Jeg elsker sjokolade :))
  Jeg husker og de Freia-bøkene. Min mor hadde dem.. Vet ikke om hun har dem end.
  Den oppskriften så god ut ;)

  Ha en fin helg du og..
  Klem,Kari

  SvarSlett
 2. oi oi oi den kaken så god ut!!!! nam nam..

  synd jeg ikke kan bake... :(

  SvarSlett
 3. Hei Cathrine..Et herlig barndomsminne (O: Er bildene hentet fra nettet eller er det virkelig deg og din bror? Bildene vekket nemlig minner hos meg, fra da mor stekte kaker i komfyren, med dør uten vindu..(O: ha en fin uke..Klem og kos....Mai Liss

  SvarSlett