søndag 23. juni 2013

Ønske reprise om Carl Larsson och hans fru!

Jeg lovet dere for lenge, lenge siden en berettelse om vårt besøk på Carl Larsson-gården i Sundborn i Dalarna i fjor sommer, og ikke minst vise bildene fra den vakre sommerdagen i juli 2010, da vi igjen entret huset på Lilla Hyttnäs, hvor kunstnerekteparet Karin og Carl Larsson bodde og virket!
Bildene i innlegg om fattigmannsspets fra Ateljér Smått & Mått, minnet meg om de herlige dagene i Sverige i fjor! Så jeg bestemte meg for endelig å skrive om besøket vårt, og kan nå stolt, som et varmt pust av sommer midt på den kalde vinteren, presentere en av fjorårets beste opplevelser!
Og jeg starter med inngangspartiet (bildet øverst), der Carl Larsson har malt over inngangsdøren: War velkommen kära du, till Carl Larsson och hans fru! Her ble mange en god venn og kollega ønsket velkommen inn, og det var liv og røre med 8 barn og 2 produktive kunstnerliv!
"Frukost under stora björken" av Carl Larsson 1896
Karin og Carl Larsson var datidens kjendispar, og det er rett og slett en helt fantastisk atmosfære i huset, som man kjenner så vel igjen fra alle Carl Larssons bilder! Lille Hyttnäs var deres felles prosjekt, der de satte et moderne og personlig preg på både arkitektur, fargesettingen og interiør.

"Skamvrån" Carl Larsson 1894
Selv er jeg som kjent veldig glad i Carl-Larsson-stilen! Og når jeg velger innredning og detaljer har jeg nok, bevisst eller ubevisst, en tendens til å velge meg denne retningen! Det er nok fargene og den hjemmekoselige stemningen som påvirker meg mest!
Rommet du ser over kalles förmaket, og der oppholdt familien seg mye. Rommet har fått betegnelsen "det svenska rummet" fordi det representerer den lyse, lette og landlige, gustavianske 1700-tall stilen. Midt i blinken for meg, altså!
Her ser du förmaket uten i fra, med pelargoniaer i det store vinduet, og den store bjørken som gir deilig skygge for sommersolen! Her står det en benk hvor man kan sitte og skue utover vannet - og få nærmest samme utsikt som man hadde for 100 år siden!
Det er akkurat her det berømte bildet "Karin vid stranden - eftersommar" ble malt i 1908! Du kan bokstavelig talt se hvor varmt det er! Like varmt som den sommerdagen i juli 2010, hvor vi besøkte Sundborn for 2. gang, og jeg kom litt "hjem" igjen!
Første gang vi var på Carl Larsson-gården, fikk vi omvisning av ett av barnebarna på over 80 år, og det ble en veldig personlig vinkling på omvisningen, selvsagt! Hun kunne jo fortelle mer levende om familiens liv, og om besteforeldrene!
I husene til venstre på bildet over, bor fremdeles familien i sine ferier, og mange feirer jul sammen på Lilla Hyttnäs! Kjøkkenet var derfor ikke åpen for publikum, for det var i bruk av familien. Det eneste bildet jeg tror jeg har sett av kjøkkenet på Carl Larsson-gården, er derfor "I köket", som han selv malte i 1898.
Under ser du fru Karins seng, som sto i et hjørne av barnerommet! Sengen hadde hun selv designet, mens lokale snekkere laget den. Dekoren på veggen har Carl malt. Og fru Karins vakre tekstiler finner du over hele huset - hun ble en foregangskvinne for moderne møbler, nyskapende tekstiler og egendesigned klær, bl.a. det berømte Karinförklädet!
Det føles som en varm sommervind å gjenoppleve besøket i Sundborn i fjor, og jeg kan vel ikke si sikkert at jeg har vært der for aller siste gang! Det er så mange detaljer både ute og inne som man vil ha med seg, og som jeg gjerne skulle oppleve på nytt og på nytt!
Så jeg håper at jeg en vakker sommerdag igjen, kan få sitte på denne benken og skue utover stranden og sjøen, slik Karin og Carl Larsson også en gang gjorde!

4 kommentarer:

 1. Så hyggelig å komme på besøk til Carl Larsson. Jeg har selv et bilde av han på veggen. "Lisbeth med gul tulipan". Det er så fint :)Fant det på Fretex for en tid siden :)
  Ønsker deg en fin søndag!
  Anette

  SvarSlett
 2. Åhh, eia var jeg der! Dette hjemmet drømmer jeg stadig om å besøke. Carl Larssons bilder har fulgt meg så lenge jeg kan huske. Høyt brystningspanel med hyller på toppen har jeg bl.a. kopiert etter dem. (har det i huset i byen). Takk for et koselig og herlig innlegg. Tenk at du har truffet barnebarnet. For en opplevelse.

  Ha en fin St.Hans-aften. Ikke godt å si hva slags vær vi får i kveld. Her veksler det mellom strålende solskinn til striregn og torden.

  Klem fra Hjørdis

  SvarSlett
 3. Åhh, eia var jeg der! Dette hjemmet drømmer jeg stadig om å besøke. Carl Larssons bilder har fulgt meg så lenge jeg kan huske. Høyt brystningspanel med hyller på toppen har jeg bl.a. kopiert etter dem. (har det i huset i byen). Takk for et koselig og herlig innlegg. Tenk at du har truffet barnebarnet. For en opplevelse.

  Ha en fin St.Hans-aften. Ikke godt å si hva slags vær vi får i kveld. Her veksler det mellom strålende solskinn til striregn og torden.

  Klem fra Hjørdis

  SvarSlett
 4. Så flott altså. Sjarmerende.
  Klem

  SvarSlett