tirsdag 29. desember 2009

Asiatic Pheasants eller Blå Fasan

Jeg tenkte jeg ville skrive på nytt om søndags serviset vårt - Asiatic Pheasants eller Blå Fasan - fra den kjente engelsk fabrikken Burleigh. Det har en veldig interessant historie, produseres ennå, og er mest kjent i lyseblå utgave, men finnes både i rosa, lilla, grønt og brun. Se om produksjonen her.

Svenske Äntikvärlden har bl.a. skrevet en artikkel som omhandler serviset, og man får fremdeles kjøpt det bl.a. her hos danske The English Shop eller direkte fra nettbutikken til Burleigh i England. Frk. Olsen i Arendal selger også dette serviset.

Når man går på på loppemarkeder, kan man være veldig heldig å finne Blå Fasan. Men det gjelder å være oppmerksom på at det blir riktig utgave! Det ble nemlig produsert av en lang rekke fabrikker i Europa før 1900, og finnes særlig i blått i alle nyanser. Dette var lenge før man fikk en lov om mønsterbeskyttelse, slik at det ble brukt fritt.

Den lyseblå utgaven er vel den mest originale. Både norske Egersund Fajansefabrikk og svenske Gustafsberg var storleverandører av dette serviset, og Gustafsberg kalte sitt for Lila Fasan, Egersund for Blå Fasan.

Vi er veldig glad i vårt søndagsservise. Det eneste aberet er, ifølge min bedre halvdel, at middagstallerkenene er så små! Men, som jeg sier til ham, så er det jo bare en fordel, for så spiser man litt mindre...! Og det er kanskje greit etter julens mange utskeielser?!


Klem Cathrine

11 kommentarer:

 1. Bare sååå lekkert ! Skjønner veldig godt at du liker dette serviset.

  Klem, Nostalgia

  SvarSlett
 2. Hei.Takk for infoen, jeg er en samler av dette serviset,så dette var litt artigt å vite:))

  Fin blogg du har,kommer snart igjen!

  Ha en flott dag!
  Klem Mona

  SvarSlett
 3. Hei
  ...og takk for hyggelig kommentar på bloggen min!
  Fin blogg du har, med mye inspirasjon. Vakkert det porselenet, duse fine farger. Er svak for lyseblå og turkis!!
  Ha en fin kveld!
  Kristin

  SvarSlett
 4. heisann:) flott service - og i tilegg til de fargene du nevnte finnes det også i sort:)

  SvarSlett
 5. For en fin blogg! Og takk for skikkelig artikkel om Asiatic pheasants. Jeg samler også, men bare på lyseblått fra England. Har funnet gamle fat i Norge. Ellers har den norske nettbutikken LandRomAntikk noe Burleigh. Selv finner jeg mest hos Frøken Olsen i Arendal. Vil også anbefale bladet Hem & Antik for alle som liker denne stilen.

  SvarSlett
 6. Jeg har noen deler fra dette serviset, i lyseblått og hvitt. Skulle gjerne hatt mer, men synes det er vanskelig å få tak i. Kvier meg litt for å bestille fra England, da jeg er redd for at tollen blir for høy. Har du noen erfaring?

  Drømmen er å kunne dekke et helt bord i dette serviset, det er jo så vakkert.

  SvarSlett
 7. Hei Kari!
  Jeg tror ikke jeg ville vært redd for å bestille direkte fra Burleigh, men det er jo et poeng med at det blir toll på det (over 200,-). Et tips hadde vært å spørre Burleigh om deres forhandlere i Norge, og finne en som er nærme deg. Eller i Sverige, hvis du bor nærme grensen. Du kan skrive til dem her: info@burleigh.co.uk

  Klem Cathrine :-)

  SvarSlett
 8. Jeg stemmer i med Kari - vil også gjerne vite om noen har erfaring med direkte import.
  Jeg har sett at denne butikken http://www.blueandwhite.com/default.asp
  har masse flott, men har ikke våget å bestille noe. Det jeg ønsker meg, koster mye mer enn 200....
  Har forresten et gammelt fat i asiatic pfeasants, bilde på bloggen min, og det har stor sjarm selv om det har litt annen farge. Mønsteret på dette fatet er utrolig flott.
  Ellers har du rett - små tallerkner skaper små mager!

  SvarSlett
 9. Ååh! Her var det mye fint! Denne bloggen ble raskt lagt inn på favorittlisten min! :o)

  Ha en fortsatt strålene dag!
  Marit.

  SvarSlett
 10. Takk for kommentar - det litt spennende å være ny blogger! Og - det er mye å lære..., jeg er så imponert over alt du får til!
  Jeg fast gjest hos Frøken Olsen, men det er ikke alltid Burleigh leverer det hun ønsker å bestille. Blue and white må være store kunder og/eller ha mye på lager, for her er det helt spesielle ting. Men, så var det altså spranget med å bestille og å betale toll og frakt. Jeg satser nok fortsatt på Frøken Olsen - tenker hun ikke gir seg så lett!

  SvarSlett
 11. Hei, jeg kjøpte en sausekopp i dette mønstret i går, fra egersund. Satt å søkte litt for å finne ut litt mere om den da jeg fant siden din. Kjempe fint servise du har.Nydelig mønster.

  Ha en fin søndag.

  SvarSlett

Jeg har fått et økende problemer med spam i kommentarfeltet, så derfor må kommentarer godkjennes av meg før de publiseres. Ha en fin dag!