mandag 26. oktober 2020

Brukt funn: Blomster potter fra Graveren i Sandnes!

Mitt siste bruktfunn er et par 1920-talls blomsterpotter fra Graverens keramikk.
Og at jeg har funnet en sjelden skatt, forstår jeg når pottene ikke finnes i Digitalt Museums oversikt.
Begge pottene er i veldig god stand, og er stemplet G9.
De har også tilhørende underskåler i god stand.
Fra "Keramisk vår" i Stavanger Aftenblad kan man lese følgende: "Graverens Teglverk ble grunnlagt rundt 1852. Produksjonen av farget keramikk kom i gang i 1926. Inntil da hadde Graveren bare produsert brun keramikk, såkalt potterivare. I 1976 fusjonerte Graverens Teglverk med Ganns Potteri og Teglverk og ble til Gann Graveren. Keramikkavdelingen ble nedlagt i 1982. I dag er også teglproduksjonen historie.
Mange kunstnere var tilknyttet Graverens Teglverk. Keramikeren Ragnar Grimsrud, som blir regnet som en av de mest begavede norske keramikerne på 1900-tallet, ble kunstnerisk leder i 1928. Hans kone, Elsa Grimsrud, var Graverens første dekoratør. Grimsrud preget store deler av produksjonen, og etter at Graveren hadde deltatt på verdensutstillingen i Paris i 1937, ble et av hans arbeider innkjøpt av keramikkmuseet i Sévres."  Foto og video.
Ragnar Grimsrud ble senere ansatt ved Figgjo Fajanse, der han formgav kjente serviser som Sissel og Grete.
Gravern blomsterpottene mine har håndtak i typisk art deco-stil, noe som stemmer godt med Ragnar Grimsruds produksjon på 1920-tallet.
I  boken Keramikkeren Ragnar Grimsrud (Ivar Stranger 1991) står det på s. 15: "Grimsruds første arbeider ved Graveren er preget av art deco-stilens klare, arkitektoniske former og en nærmest klassisitisk, lett modernistisk dekor."
Så mitt bruktfunn blir straks mye mer spennende når det også har en historie som dette! 
Og lysten til å samle flere Graveren-blomsterpotter er stigende!
 

1 kommentar:

  1. Gratulerer! Du er litt av en "kjenner" og skaffer deg fine skatter. Kjekt å se og lese!
    Her ble det oppholdsvær og litt sol til en forandring. Har nettopp gått en liten tur og kan glede meg til en liten strikkekafe i kveld i kveldinga.

    Klem fra Ingunn

    SvarSlett

Jeg har fått et økende problemer med spam i kommentarfeltet, så derfor må kommentarer godkjennes av meg før de publiseres. Ha en fin dag!