fredag 26. mars 2021

Byvandring i Oslo: Trehus bebyggelsen i Telthusbakken!

På våre mange turer langs Akerselva i Oslo, har vi det siste året gått frem og tilbake, og på kryss og tvers, for å unngå kollektiv transport.
Den siste turen  gikk via Telthusbakken, med sin gamle trehusbebyggelse, og min dåpskirke, Gamle Aker, som er Oslos eldste bygning. 
Her troner kirken på toppen. De fleste husene i Telthusbakken, som ble kalt for Telthusgaten tidligere, ble bygget tidlig på 1800-tallet. Les mer historikk her. Foto.
I nr. 1 nederst mot Maridalsveien, ligger dette rosa murhuset. Der bodde børstebinder Ludvig Hauge i 1910. I 2008 ble husets tak satt i stand etter en brannskade, etter at huset i nr. 3 brant. Link.
Her på vei opp Telthusbakken, med nr. 5 nærmest. Der bodde vognmann Petter Adamsen med kone og 5 barn i 1910.
Dette fargerike huset ligger i Telthusbakken 7. Der var det 3 leiligheter i 1910, og pensjonert fanejunker, Hans Andersen, bodde i leilighet nr. 2 sammen med sin sønn, Oscar. Link.
Et stykke opp i bakken går kjærlighetsstien, som ble brukt av kjærestepar som svermet! Foto.
Telthusbakken nr. 15 ble bygget i 1815, og i 1910 bodde det 2 familier der: Sigvald Rødvik med konen Sofie, deres 5 barn, samt en losjerende. Mannen var i Amerika (Minniapolis). Husleien var kr. 25,- pr. måned. På bildet fra 1910 ser man trolig fam. Rødvik!
I 2 etasje i nr. 15 bodde familien Fuhr i 1910. De betalte kr. 18 pr. mnd. Julie Jansen Fuhr, var en kjent skuespillerinne, og spilte hovedrollen i stumfilmen "Anny - en gatepiges roman"! 
Mannen hennes, J. Jansen Fuhr, ble redaktør av Duluth Skandinav i Minnesota, USA. De to ble skilt, og Julie jobbe senere som kafevertinne.
Det er utallige historier som kan fortelles om de som har bodde i husene gjennom 200 år!
Parsellhagen, Egebergløkka, ble etablert i 1915 og eksisterer den dag i dag. Link.
Her nærmer vi oss toppen av Telthusbakken. Huset her er nr. 29
Her bodde Kristian Gunerius Jensen med en sykelig kone og en datter i 1910. Han jobbet på Christiania Seildugsfabrik. Her er tydeligvis gatens barn samlet i 1910! Foto.
Og bak de siste husene (nr. 37), skimter vi Gamle Aker kirke. Her bodde tapetserer Johannes Larsen i 1910. Han hadde eget verksted i kjelleren, mens familien bodde i etasjene over. 
Her ser man nr. 37 i 1910. Johannes Larsen eide hele huset, og bodde der frem til sin død i 1941.
Pilgrimsleden går forbi Gamle Aker kirke. Og som vi ser er det 639 km til Nidaros!
Dette nydelige gravminnet står bak Gamle Aker kirke. Vår Frelsers gravlund ligger like ved, og er også verdt et besøk. Det samme er Damstredet og Hammersborg.
Til slutt: Her ser vi Telthusbakken malt av Edvard Munch i 1880. 

Les mer om Telthusbakken her.

3 kommentarer:

  1. Such an interesting post! Wish I could walk with you.....you are a good tour guide!

    SvarSlett
  2. Byvandring er interessant! Jeg er ikke kjent i Oslo, selv om jeg har en sønn som bor der, og jeg bodde der selv litt i min ungdom. Vi har hatt byvandring her i Bergen med Alt Går Bra. Vi så på husfasader med akantusdekor. Guiden viste også hvordan enkelte bygårder har fjernet dekoren når de er blitt restaurert, men man kan se enkelte spor etter den.

    SvarSlett
  3. Very nice place. Unfortunately we can’t travel at the moment, but makes me dream!

    SvarSlett

Jeg har fått et økende problemer med spam i kommentarfeltet, så derfor må kommentarer godkjennes av meg før de publiseres. Ha en fin dag!